Amazon moet Europa 250 miljoen euro naheffing | RetailDetail

Amazon moet Europa 250 miljoen euro naheffing

Amazon moet Europa 250 miljoen euro naheffing
Shutterstock

Het Amerikaanse Amazon heeft van de Europese Commissie slecht nieuws gekregen: de commissie heeft immers geoordeeld dat de webshop jarenlang genoot van illegale staatssteun in Luxemburg en eist nu 250 miljoen euro op.

Winst drukken

Het onderzoek naar de illegale staatssteun werd drie jaar geleden al gestart en handelt over afspraken die Amazon in 2003 maakte met de regering van het Groothertogdom Luxemburg. Daarbij kreeg Amazon de mogelijkheid om zijn winst in Europa laag te houden, door met geld te schuiven tussen twee Luxemburgse dochterbedrijven.

 

De Europese Commissie heeft nu echter besloten dat die afspraken niet door de beugel kunnen. Het gevolg is dat Amazon nu toch 250 miljoen euro aan belastingen moet ophoesten die het dankzij de regeling wist te ontwijken.

 

Apple

Amazon is zo het volgende bedrijf dat te maken krijgt met het onderzoek van de Europese Commissie naar illegale staatssteun. Eerder kreeg Apple al te horen dat het liefst dertien miljard euro aan achterstallige belastingen moest betalen, nadat een regeling met Ierland naar de vuilnisbak werd verwezen. Ook Starbucks en Fiat kregen al te maken met gelijkaardige veroordelingen en in totaal moeten 35 bedrijven zo al achterstallige belastingen betalen.

 

Het is niet onmogelijk dat er vanuit de Amerikaanse regering protest komt op de beslissing van Europa. Onder president Obama was er al heel wat ophef ontstaan bij de zaak rond Apple, waarbij werd gesteld dat Europa aan de haal ging met geld dat eigenlijk in de Verenigde Staten hoorde terecht te komen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Intermarché broedt op winkelformule voor senioren

28/05/2018

In september plant de Franse supermarktgroep de opening van een seniorenwinkel onder de naam ‘Bien Chez Moi’. Die zal een combinatie van producten en diensten aanbieden op maat van een oudere klantengroep.

Omzetten – maar ook prijzen – stijgen weer voor fysieke winkels

25/05/2018

Er ligt weer groei in het verschiet voor de winkels: GfK voorspelt dat de fysieke winkels in Europa 2,1 procent meer omzet zullen draaien in 2018. Het afgelopen jaar groeide hun omzet al met 1,8 procent.

Amazon verbant klanten die teveel retourneren

24/05/2018

Amazon stelt paal en perk aan klanten die teveel retourneren of zich ‘misdragen’ volgens de retailer: wie te ver gaat, wordt verbannen. Tientallen klanten klagen op sociale media dat hun account eenzijdig is stopgezet.

Ex-Delhaizebaas Denis Knoops hoofdaandeelhouder 1PopUpStore

24/05/2018

Er is nog leven na Delhaize. Denis Knoops, die vorig jaar als CEO de baan moest ruimen bij Delhaize België, is hoofdaandeelhouder geworden van 1PopUpStore, het bedrijf achter Chronostock, de specialist in het openen van tijdelijke winkels.

Retailsector eist maatregelen tegen territoriale leveringsbeperkingen

23/05/2018

Grote leveranciers misbruiken hun dominante positie om retailers te dwingen zich enkel te bevoorraden in het land waar ze actief zijn, blijkt uit een nieuwe Benelux-studie. Zo houden ze internationale prijsverschillen in stand.

Decathlon opent dertigste winkel in Nijvel

23/05/2018

Decathlon opent zijn dertigste Belgische vestiging in het winkelcentrum Shopping Nivelles in Nijvel. In september opent de winkel de deuren, maar in afwachting daarvan is er een tijdelijke digitale Connect-shop voor online bestellingen.