Amazon moet Europa 250 miljoen euro naheffing | RetailDetail

Amazon moet Europa 250 miljoen euro naheffing

Amazon moet Europa 250 miljoen euro naheffing
Shutterstock

Het Amerikaanse Amazon heeft van de Europese Commissie slecht nieuws gekregen: de commissie heeft immers geoordeeld dat de webshop jarenlang genoot van illegale staatssteun in Luxemburg en eist nu 250 miljoen euro op.

Winst drukken

Het onderzoek naar de illegale staatssteun werd drie jaar geleden al gestart en handelt over afspraken die Amazon in 2003 maakte met de regering van het Groothertogdom Luxemburg. Daarbij kreeg Amazon de mogelijkheid om zijn winst in Europa laag te houden, door met geld te schuiven tussen twee Luxemburgse dochterbedrijven.

 

De Europese Commissie heeft nu echter besloten dat die afspraken niet door de beugel kunnen. Het gevolg is dat Amazon nu toch 250 miljoen euro aan belastingen moet ophoesten die het dankzij de regeling wist te ontwijken.

 

Apple

Amazon is zo het volgende bedrijf dat te maken krijgt met het onderzoek van de Europese Commissie naar illegale staatssteun. Eerder kreeg Apple al te horen dat het liefst dertien miljard euro aan achterstallige belastingen moest betalen, nadat een regeling met Ierland naar de vuilnisbak werd verwezen. Ook Starbucks en Fiat kregen al te maken met gelijkaardige veroordelingen en in totaal moeten 35 bedrijven zo al achterstallige belastingen betalen.

 

Het is niet onmogelijk dat er vanuit de Amerikaanse regering protest komt op de beslissing van Europa. Onder president Obama was er al heel wat ophef ontstaan bij de zaak rond Apple, waarbij werd gesteld dat Europa aan de haal ging met geld dat eigenlijk in de Verenigde Staten hoorde terecht te komen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Samsonite opent flagshipstore volgens nieuw concept in Antwerpen

19/03/2018

Antwerpen heeft er een nieuwe winkel bij van koffermerk Samsonite. De Samsonite Store opende vorige week in de Huidevettersstraat en lanceert er ook het nieuwe lifestylemerk Samsonite RED.

Consumenten tegen supermarkten: "Voed ons op!"

19/03/2018

Consumenten vragen supermarkten om duurzamere aankopen te stimuleren in de nieuwe campagne ‘ik ben meer dan mijn kassaticket’. Zes ngo’s gaan daarvoor de samenwerking aan op initiatief van blogster Ingrid Renders van Maison Slash.

Eigenaar CK Hutchison zet stap opzij

19/03/2018

Li Ka-shing, de eigenaar en topman van CK Hutchison (het bedrijf achter ketens als Kruidvat en ICI Paris XL), zet half mei een stap opzij. Dan geeft de 89-jarige de fakkel door aan zijn oudste zoon, Victor Li.

Filet Pur: Een zwart gat van ongeziene proporties

16/03/2018

Ondanks hun streven naar almaar goedkoper vlees zijn onze supermarkten door de band schandalig duur, leerden we afgelopen week. Zit daar enige logica achter? Lees het onthullende weekoverzicht van RetailDetail Food!

350.000 stuks namaakspeelgoed in beslag genomen

15/03/2018

De Cel Namaak van de FOD Economie heeft vorig jaar 350.000 stuks namaakspeelgoed in beslag genomen tijdens een grootscheepse actie. Dat maakte Kris Peeters bekend naar aanleiding van de tiende verjaardag van de bewuste cel.

Ombudsman voor de Handel lost 85% van de klachten op

15/03/2018

Half mei vorig jaar ging de Ombudsman voor de Handel officieel van start in ons land. Tot en met 31 december kreeg de dienst 541 klachten binnen. Voor 231 daarvan was de Ombudsman bevoegd en in 85% van die klachten kwam er een oplossing uit de bus.

Back to top