Amazon moet Europa 250 miljoen euro naheffing

Amazon moet Europa 250 miljoen euro naheffing
Shutterstock

Het Amerikaanse Amazon heeft van de Europese Commissie slecht nieuws gekregen: de commissie heeft immers geoordeeld dat de webshop jarenlang genoot van illegale staatssteun in Luxemburg en eist nu 250 miljoen euro op.

Winst drukken

Het onderzoek naar de illegale staatssteun werd drie jaar geleden al gestart en handelt over afspraken die Amazon in 2003 maakte met de regering van het Groothertogdom Luxemburg. Daarbij kreeg Amazon de mogelijkheid om zijn winst in Europa laag te houden, door met geld te schuiven tussen twee Luxemburgse dochterbedrijven.

 

De Europese Commissie heeft nu echter besloten dat die afspraken niet door de beugel kunnen. Het gevolg is dat Amazon nu toch 250 miljoen euro aan belastingen moet ophoesten die het dankzij de regeling wist te ontwijken.

 

Apple

Amazon is zo het volgende bedrijf dat te maken krijgt met het onderzoek van de Europese Commissie naar illegale staatssteun. Eerder kreeg Apple al te horen dat het liefst dertien miljard euro aan achterstallige belastingen moest betalen, nadat een regeling met Ierland naar de vuilnisbak werd verwezen. Ook Starbucks en Fiat kregen al te maken met gelijkaardige veroordelingen en in totaal moeten 35 bedrijven zo al achterstallige belastingen betalen.

 

Het is niet onmogelijk dat er vanuit de Amerikaanse regering protest komt op de beslissing van Europa. Onder president Obama was er al heel wat ophef ontstaan bij de zaak rond Apple, waarbij werd gesteld dat Europa aan de haal ging met geld dat eigenlijk in de Verenigde Staten hoorde terecht te komen.