Amazon moet Europa 250 miljoen euro naheffing | RetailDetail

Amazon moet Europa 250 miljoen euro naheffing

Amazon moet Europa 250 miljoen euro naheffing
Shutterstock

Het Amerikaanse Amazon heeft van de Europese Commissie slecht nieuws gekregen: de commissie heeft immers geoordeeld dat de webshop jarenlang genoot van illegale staatssteun in Luxemburg en eist nu 250 miljoen euro op.

Winst drukken

Het onderzoek naar de illegale staatssteun werd drie jaar geleden al gestart en handelt over afspraken die Amazon in 2003 maakte met de regering van het Groothertogdom Luxemburg. Daarbij kreeg Amazon de mogelijkheid om zijn winst in Europa laag te houden, door met geld te schuiven tussen twee Luxemburgse dochterbedrijven.

 

De Europese Commissie heeft nu echter besloten dat die afspraken niet door de beugel kunnen. Het gevolg is dat Amazon nu toch 250 miljoen euro aan belastingen moet ophoesten die het dankzij de regeling wist te ontwijken.

 

Apple

Amazon is zo het volgende bedrijf dat te maken krijgt met het onderzoek van de Europese Commissie naar illegale staatssteun. Eerder kreeg Apple al te horen dat het liefst dertien miljard euro aan achterstallige belastingen moest betalen, nadat een regeling met Ierland naar de vuilnisbak werd verwezen. Ook Starbucks en Fiat kregen al te maken met gelijkaardige veroordelingen en in totaal moeten 35 bedrijven zo al achterstallige belastingen betalen.

 

Het is niet onmogelijk dat er vanuit de Amerikaanse regering protest komt op de beslissing van Europa. Onder president Obama was er al heel wat ophef ontstaan bij de zaak rond Apple, waarbij werd gesteld dat Europa aan de haal ging met geld dat eigenlijk in de Verenigde Staten hoorde terecht te komen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Dieprood Galeria Kaufhof (en Inno) vestigt alle hoop op fusie

20/07/2018

Galeria Kaufhof (waar ook Galeria Inno toe behoort) zit diep in de rode cijfers: het verlies zou er oplopen tot zo'n 30 miljoen euro. Een fusie tussen Karstadt en Galeria Kaufhof moet volgens eigenaar Hudson's Bay heil brengen.

Bestseller investeert in About You

20/07/2018

De Deense Bestseller-groep neemt een aanzienlijke participatie in het Duitse modeplatform About You. Een kapitaalverhoging met zo’n 250 miljoen euro moet een verdere groei van de online retailer mogelijk maken.

Een mooiere en energiezuinigere winkel zonder investering

18/07/2018

(publireportage) Wilt u al uw winkelfilialen voorzien van LED-verlichting? Maar ziet u op tegen het gedoe, om van de forse investering nog maar te zwijgen? Maxeda kiest daarom voor Light as a Service voor hun Brico en Praxis winkels en bespaart tot wel 70% aan energie.

Walmart en Microsoft bundelen krachten tegen Amazon

18/07/2018

Walmart is de grootste retailconcurrent van Amazon en Microsoft is de belangrijkste rivaal voor Amazons clouddiensten. Beide bedrijven proberen de internetreus nu wat meer tegenwind te geven met een strategisch partnerschap voor vijf jaar.

Retailhub x Living Tomorrow: Nieuwe innovatieworkshops op maat

17/07/2018

Wat worden de megatrends van morgen en hoe ziet je strategie er best uit? Neem een frisse innovatiestart met de workshops van retailhub en Living Tomorrow: een gezonde mix van plezier, ontspanning en topeducatie op maat van je bedrijf.

Amazon Prime Day zorgt dit jaar voor spektakel en controverse

17/07/2018

Amazon Prime-leden vieren vandaag het jaarlijkse kortingenevenement Prime Day. De controversiële shopfeestdag wordt steeds grootser: Amazon startte het koopfestival met heuse muziekoptredens en ook concurrerende retailers pakken inmiddels met stuntprijzen uit.