Amazon-oprichter wil elk jaar voor 1 miljard dollar aandelen verkopen

Amazon-oprichter wil elk jaar voor 1 miljard dollar aandelen verkopen

Amazon-oprichter wil elk jaar voor 1 miljard dollar aandelen verkopen
© Blue Origin

Jeff Bezos, oprichter en topman van e-commercegigant Amazon, heeft aangekondigd dat hij jaarlijks voor een miljard dollar Amazon-aandelen wil verkopen. De opbrengst ervan wil hij in zijn nieuwste ‘speeltje’ pompen: ruimtevaartbedrijf Blue Origin.

Elon Musk achterna

De 53-jarige Bezos kondigde zijn voornemen aan op een Amerikaans symposium over ruimtevaart. Blue Origin wil in 2018 de eerste suborbitale ruimtevlucht (op een hoogte van zo’n 62 kilometer) met betalende passagiers lanceren. De trip, die amper elf minuten zal duren, zou ongeveer 300.000 dollar moeten kosten.

 

Dat is een flink bedrag, maar de ontwikkeling van een raket kost dan ook ongelofelijk veel geld: Bezos denkt in een eerste fase ongeveer 2,5 miljard dollar nodig te hebben. Om dat te bekostigen, gaat hij dus aandelen in Amazon verzilveren. Bezos bezit een kleine 17% van de aandelen, goed voor een waarde van 73,5 miljard dollar.

 

Bezos’ totale vermogen wordt tegenwoordig op zowat 75 miljard euro geraamd. De laatste tijd zit de koers van het Amazon-aandeel flink in de lift en de recente overname van de Arabische webshop Souq.com deed daar nog een flinke schep bovenop. De voorbije drie maanden zag Bezos zijn vermogen met 10,2 miljard dollar aangroeien, waardoor hij zich sinds kort de op één na rijkste mens ter wereld mag noemen, na Bill Gates (ex-Microsoft) maar vóór superbelegger Warren Buffett en Zara-oprichter Amancio Ortega.

 

Met zijn plannen voor bemande ruimtevaart gaat Bezos de concurrentie aan met SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Tesla-oprichter Elon Musk. Die wil volgend jaar twee toeristen een ruimtetocht laten maken rond de maan.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Eigenaar wil af van flink stuk van Action

18/05/2018

De eigenaar van Action, investeringsmaatschappij 3i, wil volgend jaar een deel van de discountketen verkopen. De Britten zouden geïnteresseerden zoeken voor een belang van zo’n 35% van de keten.

Extra korting voor Amazon Prime-leden bij Whole Foods

17/05/2018

Amazon Prime-leden krijgen een extra korting op honderden producten bij Whole Foods, de supermarktketen die sinds juni in handen is van de Amerikaanse e-commercegigant. Achter de toenadering zit een duidelijke strategie, zeggen specialisten.

Veel minder inbreuken op verbod cashbetalingen

17/05/2018

Vier jaar na de invoering van het verbod om aankopen van meer dan 3.000 euro nog cash te betalen, is het aantal inbreuken fors gedaald. Werden in 2014 nog 435 handelaars betrapt, dan waren dat er in 2016 nog maar 61.

Colruyt Group lanceert betaalfunctie voor Xtra-kaart

16/05/2018

Vanaf 22 mei zullen klanten in de winkels van Colruyt Group kunnen betalen met hun Xtra-klantenkaart. De vertrouwde Colruyt-betaalkaart verdwijnt. Toch wordt de Xtra-kaart geen krediet- of debetkaart.

"Krantenwinkels moeten uitbreiden om te overleven"

15/05/2018

Vier op de tien krantenwinkels zijn verlieslatend. Krantenwinkels moeten diversifiëren en hun assortiment uitbreiden, zegt Luc Ardies van Unizo. De zelfstandigenorganisatie start dan ook een experiment in die zin.

Shoppers aantrekken en omzetten in kopers?

15/05/2018

Het moment van de aankoop is het moment van de waarheid in een almaar complexere 'customer journey'. Retailers en fabrikanten hebben er alle belang bij om dan optimaal aanwezig te zijn. Hoe? Het Trade & Shopper Marketing Congress reikt antwoorden aan.