Amazon-oprichter wil elk jaar voor 1 miljard dollar aandelen verkopen

Amazon-oprichter wil elk jaar voor 1 miljard dollar aandelen verkopen

Amazon-oprichter wil elk jaar voor 1 miljard dollar aandelen verkopen
© Blue Origin

Jeff Bezos, oprichter en topman van e-commercegigant Amazon, heeft aangekondigd dat hij jaarlijks voor een miljard dollar Amazon-aandelen wil verkopen. De opbrengst ervan wil hij in zijn nieuwste ‘speeltje’ pompen: ruimtevaartbedrijf Blue Origin.

Elon Musk achterna

De 53-jarige Bezos kondigde zijn voornemen aan op een Amerikaans symposium over ruimtevaart. Blue Origin wil in 2018 de eerste suborbitale ruimtevlucht (op een hoogte van zo’n 62 kilometer) met betalende passagiers lanceren. De trip, die amper elf minuten zal duren, zou ongeveer 300.000 dollar moeten kosten.

 

Dat is een flink bedrag, maar de ontwikkeling van een raket kost dan ook ongelofelijk veel geld: Bezos denkt in een eerste fase ongeveer 2,5 miljard dollar nodig te hebben. Om dat te bekostigen, gaat hij dus aandelen in Amazon verzilveren. Bezos bezit een kleine 17% van de aandelen, goed voor een waarde van 73,5 miljard dollar.

 

Bezos’ totale vermogen wordt tegenwoordig op zowat 75 miljard euro geraamd. De laatste tijd zit de koers van het Amazon-aandeel flink in de lift en de recente overname van de Arabische webshop Souq.com deed daar nog een flinke schep bovenop. De voorbije drie maanden zag Bezos zijn vermogen met 10,2 miljard dollar aangroeien, waardoor hij zich sinds kort de op één na rijkste mens ter wereld mag noemen, na Bill Gates (ex-Microsoft) maar vóór superbelegger Warren Buffett en Zara-oprichter Amancio Ortega.

 

Met zijn plannen voor bemande ruimtevaart gaat Bezos de concurrentie aan met SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Tesla-oprichter Elon Musk. Die wil volgend jaar twee toeristen een ruimtetocht laten maken rond de maan.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Wil Kimberly-Clark af van z’n Europese tak?

20/07/2018

De producent van Kleenex-zakdoekjes, Huggies-luiers en Scottex-toiletpapier kampt met tegenvallende verkoopcijfers en oplopende kosten. Financiële bronnen vermoeden dan ook dat Kimberly-Clark Europese business wil verkopen.

Dieprood Galeria Kaufhof (en Inno) vestigt alle hoop op fusie

20/07/2018

Galeria Kaufhof (waar ook Galeria Inno toe behoort) zit diep in de rode cijfers: het verlies zou er oplopen tot zo'n 30 miljoen euro. Een fusie tussen Karstadt en Galeria Kaufhof moet volgens eigenaar Hudson's Bay heil brengen.

Bestseller investeert in About You

20/07/2018

De Deense Bestseller-groep neemt een aanzienlijke participatie in het Duitse modeplatform About You. Een kapitaalverhoging met zo’n 250 miljoen euro moet een verdere groei van de online retailer mogelijk maken.

Een mooiere en energiezuinigere winkel zonder investering

18/07/2018

(publireportage) Wilt u al uw winkelfilialen voorzien van LED-verlichting? Maar ziet u op tegen het gedoe, om van de forse investering nog maar te zwijgen? Maxeda kiest daarom voor Light as a Service voor hun Brico en Praxis winkels en bespaart tot wel 70% aan energie.

Walmart en Microsoft bundelen krachten tegen Amazon

18/07/2018

Walmart is de grootste retailconcurrent van Amazon en Microsoft is de belangrijkste rivaal voor Amazons clouddiensten. Beide bedrijven proberen de internetreus nu wat meer tegenwind te geven met een strategisch partnerschap voor vijf jaar.

Retailhub x Living Tomorrow: Nieuwe innovatieworkshops op maat

17/07/2018

Wat worden de megatrends van morgen en hoe ziet je strategie er best uit? Neem een frisse innovatiestart met de workshops van retailhub en Living Tomorrow: een gezonde mix van plezier, ontspanning en topeducatie op maat van je bedrijf.