Amazon-oprichter wil elk jaar voor 1 miljard dollar aandelen verkopen

Amazon-oprichter wil elk jaar voor 1 miljard dollar aandelen verkopen

Jeff Bezos, oprichter en topman van e-commercegigant Amazon, heeft aangekondigd dat hij jaarlijks voor een miljard dollar Amazon-aandelen wil verkopen. De opbrengst ervan wil hij in zijn nieuwste ‘speeltje’ pompen: ruimtevaartbedrijf Blue Origin.

Elon Musk achterna

De 53-jarige Bezos kondigde zijn voornemen aan op een Amerikaans symposium over ruimtevaart. Blue Origin wil in 2018 de eerste suborbitale ruimtevlucht (op een hoogte van zo’n 62 kilometer) met betalende passagiers lanceren. De trip, die amper elf minuten zal duren, zou ongeveer 300.000 dollar moeten kosten.

 

Dat is een flink bedrag, maar de ontwikkeling van een raket kost dan ook ongelofelijk veel geld: Bezos denkt in een eerste fase ongeveer 2,5 miljard dollar nodig te hebben. Om dat te bekostigen, gaat hij dus aandelen in Amazon verzilveren. Bezos bezit een kleine 17% van de aandelen, goed voor een waarde van 73,5 miljard dollar.

 

Bezos’ totale vermogen wordt tegenwoordig op zowat 75 miljard euro geraamd. De laatste tijd zit de koers van het Amazon-aandeel flink in de lift en de recente overname van de Arabische webshop Souq.com deed daar nog een flinke schep bovenop. De voorbije drie maanden zag Bezos zijn vermogen met 10,2 miljard dollar aangroeien, waardoor hij zich sinds kort de op één na rijkste mens ter wereld mag noemen, na Bill Gates (ex-Microsoft) maar vóór superbelegger Warren Buffett en Zara-oprichter Amancio Ortega.

 

Met zijn plannen voor bemande ruimtevaart gaat Bezos de concurrentie aan met SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Tesla-oprichter Elon Musk. Die wil volgend jaar twee toeristen een ruimtetocht laten maken rond de maan.