Amazon overtreft andermaal verwachtingen

Shutterstock.com

Amazon blijft aan recordtempo groeien. Het voorbije kwartaal kwamen zowel de omzet als de winst ruim boven de verwachtingen uit.

 

Diensten groeien als kool

In de eerste drie maanden van het jaar boekte de e-commercereus een omzet van 108,5 miljard dollar (89,6 miljard euro), een groei met liefst 44%, en 4 miljard dollar meer dan verwacht. De nettowinst bedroeg 8,1 miljard dollar (6,6 miljard euro), ook al ruim boven de analistenverwachtingen, schrijft De Tijd.

 

De laatste jaren worden diensten steeds belangrijker voor Amazon en die trend zette zich het voorbij kwartaal ook door. Het bedrijf van Jeff Bezos haalt ondertussen meer dan 47% van zijn omzet uit allerlei diensten. De clouddienstentak AWS alleen al was het voorbije kwartaal goed voor een omzet van 13,5 miljard dollar (11,2 miljard euro), een groei op jaarbasis met 32%. Verder deed ook video- en streamingdienst Prime Video het uitstekend. Overigens telt Amazon Prime, de betalende abonnementsformule van het Amerikaanse bedrijf, wereldwijd intussen meer dan 200 miljoen leden.

 

Loonsverhoging

In de marge van de kwartaalcijfers kondigde Amazon ook een loonsverhoging aan voor het personeel van de Amerikaanse distributiecentra. Meer dan een half miljoen werknemers zullen hun uurloon zien stijgen met een bedrag tussen 0,5 en 3 dollar. Onlangs verklaarde Bezos in de toekomst meer aandacht te zullen schenken aan het welzijn van de werknemers. De webgigant krijgt al jarenlang kritiek op de werkdruk en arbeidsomstandigheden in de fulfillment centers.

 

Voor het tweede kwartaal rekent Amazon op een groei tussen 24 en 30%. De omzet zal naar verwachting tussen 110 en 116 miljard dollar (91-96 miljard euro) uitkomen.