Amazon schenkt onverkochte goederen dan toch weg

Amazon schenkt onverkochte goederen weg aan liefdadigheidsorganisaties
Shutterstock.com

Amazon lanceert een nieuw liefdadigheidsprogramma om overtollige goederen een nieuwe bestemming te geven. In het verleden werden die vaak vernietigd.

 

Doneren wordt standaardoptie

Het nieuwe programma ‘Fulfillment by Amazon (FBA) Donations’ is bedoeld voor externe handelaars op het platform, die de opslag en distributie van hun producten aan Amazon overlaten. Vanaf 1 september wordt het donatieprogramma de standaardoptie voor alle betrokken verkopers in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, wanneer ze ervoor kiezen om hun niet-verkochte of ongewenste producten die bij de e-commercegigant zijn opgeslagen, te liquideren. Verkopers kunnen zich wel afmelden voor het programma, als ze dat willen.

 

Om alles in goede banen te leiden, zal Amazon samenwerken met verschillende liefdadigheidsorganisaties uit beide landen, zoals Good360, Newlife, het Leger des Heils en Bernardo’s.

 

Goedkoper

Het nieuwe programma komt er na diverse meldingen dat Amazon elk jaar duizenden onverkochte en teruggestuurde goederen vernietigt. Vooral een undercoverreportage van de Franse zender M6 zorgde begin dit jaar voor veel ophef, toen bleek dat de Amerikaanse webreus op grote schaal ‘overbodige’ artikelen vernietigde.

 

Volgens CNBC zal de nieuwe regeling het doneren van goederen veel goedkoper maken voor de handelaars. Velen onder hen kozen er in het verleden voor om artikelen te laten vernietigen omdat het goedkoper was dan ze zelf te terug te nemen.