Amazon test een nieuw biometrisch betalingssysteem

Amazon test een nieuw biometrisch betalingssysteem
Shutterstock.com

Amazon test momenteel een betaalsysteem dat met behulp van scanners een individuele menselijke hand kan identificeren. Bedoeling is om het biometrisch systeem op termijn te installeren in de Whole Foods-supermarkten.

 

Geen fysiek contact

Amazon-medewerkers testen de biometrische technologie op dit moment in de New Yorkse kantoren, meldt de New York Post. Enkele automaten zijn ermee uitgerust om producten zoals frisdranken en snacks te kopen. Bijzonder aan de technologie is dat gebruikers – in tegenstelling tot bij de gekende vingerafdrukscanner op bijvoorbeeld smartphones – geen fysiek contact moeten maken met de scanner.

 

Het uiteindelijke doel van Amazon is om de scanner te gebruiken in de Whole Foods-supermarkten. Als het bedrijf daarin slaagt, kunnen klanten al hun betaalkaarten en zelfs hun telefoons thuis laten wanneer ze gaan winkelen. Het systeem zou bovendien sneller zijn dan traditionele betaalkaarten: het biometrische betalingssysteem van Amazon kan de betaling in 0,3 seconden verwerken. Bij betaal- en kredietkaarten kan dit tot 4 seconden in beslag nemen.

 

De foutenmarge van het betaalsysteem bedraagt op dit moment ongeveer 0,001%, maar Amazon wil de betrouwbaarheid nog verder verhogen alvorens het te implementeren in de winkels. De e-tailer hoopt dat die lancering begin volgend jaar kan starten.

 

Studentenkaarten

Overigens is Amazon lang niet de enige die heil ziet in de handscantechnologie. In de Gentse Sint-Bavoschool is het sinds dit schooljaar mogelijk om voor eten en drank te betalen via je handpalm. Later zal het systeem wellicht voor alle Gentse studenten ingezet worden, als alternatief voor de traditionele studentenkaarten. De ontwikkelaars zien ook veel mogelijkheden bij ziekenhuizen, bedrijven en de overheid.