Amazon vangt bot: geen compensatie voor gesloten dc's

Amazon vangt bot: geen compensatie voor gesloten dc's
Shutterstock.com

Het Franse ministerie van Arbeid heeft de aanvraag van Amazon om gedeeltelijke werkloosheid in te voeren in zijn zes magazijnen afgewezen. Het verzoek werd verworpen omdat de sluiting van de betrokken sites het resultaat is van een rechterlijke beslissing en niet van een afname van de activiteiten.

 

Ongeldige aanvraag

Vorige donderdag diende de e-commercegigant een aanvraag voor gedeeltelijke werkloosheid in voor 10.000 werknemers verdeeld over zes sites. Dat verzoek is nu geweigerd door de Franse overheid, schrijft Les Echos. De sluiting is immers niet het gevolg van teruglopende activiteiten, maar wel van een rechterlijke uitspraak. De regeling rond gedeeltelijke werkloosheid is daar niet voor bedoeld en bijgevolg is de aanvraag ongeldig, oordeelt het ministerie.

 

Op 24 april bevestigde het Hof van Beroep van Versailles de drastische activiteitsbeperkingen die de rechtbank in Nanterre half april aan Amazon had opgelegd. Omdat het bedrijf de coronavoorschriften niet naleefde, mochten de Franse vestigingen enkel nog voeding, medische en hygiënische producten leveren - op straffe van 100.000 euro per vastgestelde overtreding.

 

Risico op monsterboete

Hierop besloot Amazon zijn zes vestigingen voor onbepaalde tijd te sluiten. Het bedrijf meent dat zijn sites wel veilig zijn voor het personeel, maar wil geen enkel risico nemen dat het toch een boete zou oplopen omdat er per ongeluk een niet-essentieel product verhandeld zou worden.

 

Ondertussen belevert Amazon zijn Franse klanten vanuit andere Europese magazijnen, ondanks het ongemak dat die operaties met zich meebrengen in termen van kosten en levertijden.