Amazon wil Homebase-winkels overnemen

Amazon zou een oogje hebben op leegstaande verkooppunten van de Britse doe-het-zelfketen Homebase: die zouden dienst kunnen doen als verdeelcentra, om snellere leveringen mogelijk te maken.

 

Tekort aan distributiecentra

Homebase ondergaat een ingrijpende herstructurering en verkoopt daarom 42 van zijn 241 winkelpunten. Volgens de krant The Telegraph zou Amazon kandidaat zijn voor de overname van een aantal van die winkels, gelegen in dichtbevolkte steden. Het e-commercebedrijf zou de verkooppunten willen ombouwen tot lokale hubs van waaruit het bestellingen sneller zou kunnen bezorgen. Sinds 2015 biedt Amazon in Groot-Brittannië immers de optie ‘binnen het uur thuis geleverd’ aan.

 

Er is echter een tekort aan industriële gebouwen in het land. Verschillende e-commercebedrijven zijn verwikkeld in een onderlinge strijd om meer distributiecentra te verwerven. Tegelijk wordt het Verenigd Koninkrijk geconfronteerd met een lawine aan faillissementen en winkelsluitingen bij grote ketens als Marks & Spencer, House of Fraser, Mothercare of Toys ‘R’ Us. Daarbij wijst men Amazon met de vinger als grote schuldige. Een overname van de bedreigde Homebase-winkels door het bedrijf van Jeff Bezos zou voor enkele vastgoedeigenaars balsem op de wonde zijn.