Amazon zoekt extra besparingen bij producenten

Amazon zoekt extra besparingen bij producenten

Amazon wil besparen en gaat daarom producenten sneller logistieke kosten aanrekenen. Tot nu toe nam de Amerikaanse online retailer die kosten vaak op zich, maar dat blijkt niet langer rendabel.

 

Wildgroei logistieke kosten

De beslissing komt er nadat de logistieke kosten in 2017 met maar liefst 43% gestegen waren naar 25 miljard dollar (20 miljard euro). Die kosten groeiden zo sneller dan de omzet, die met 31% steeg. Om het hoofd te bieden aan die wildgroei heeft Amazon volgens verschillende bronnen de leveringskost van elk artikel van nabij bestudeerd en besloten om in bepaalde gevallen meer kosten door te rekenen aan de producenten.

 

De nieuwe regels zouden vooral impact hebben op producenten van dranken, luiers en andere grote en zware artikels die moeilijker te vervoeren zijn. Zo zou onder andere Procter & Gamble stevig getroffen worden door de nieuwe manier van werken.

 

Add-on

Daarnaast wil Amazon ook zoveel mogelijk vermijden dat klanten bestellingen plaatsen voor een klein bedrag, door meer artikelen aan te duiden als ‘add-on’. Die mogen enkel besteld worden wanneer de totale bestelling hoger is dan 25 dollar. Het bedrijf zou dat systeem nu in bepaalde categorieën willen uitbreiden naar alle producten met een verkoopwaarde onder 7 dollar.

 

De nieuwe manier van werken is waarschijnlijk het gevolg van de agressieve strategie van Walmart, die op vlak van prijs steeds meer het gat weet te dichten met Amazon. Om de eigen prijzen zo laag mogelijk te houden, moet Amazon dus ergens anders op zoek naar marge en die heeft het nu gevonden bij de producenten zelf.