Amazon zoekt extra besparingen bij producenten | RetailDetail

Amazon zoekt extra besparingen bij producenten

Amazon zoekt extra besparingen bij producenten
Shutterstock

Amazon wil besparen en gaat daarom producenten sneller logistieke kosten aanrekenen. Tot nu toe nam de Amerikaanse online retailer die kosten vaak op zich, maar dat blijkt niet langer rendabel.

 

Wildgroei logistieke kosten

De beslissing komt er nadat de logistieke kosten in 2017 met maar liefst 43% gestegen waren naar 25 miljard dollar (20 miljard euro). Die kosten groeiden zo sneller dan de omzet, die met 31% steeg. Om het hoofd te bieden aan die wildgroei heeft Amazon volgens verschillende bronnen de leveringskost van elk artikel van nabij bestudeerd en besloten om in bepaalde gevallen meer kosten door te rekenen aan de producenten.

 

De nieuwe regels zouden vooral impact hebben op producenten van dranken, luiers en andere grote en zware artikels die moeilijker te vervoeren zijn. Zo zou onder andere Procter & Gamble stevig getroffen worden door de nieuwe manier van werken.

 

Add-on

Daarnaast wil Amazon ook zoveel mogelijk vermijden dat klanten bestellingen plaatsen voor een klein bedrag, door meer artikelen aan te duiden als ‘add-on’. Die mogen enkel besteld worden wanneer de totale bestelling hoger is dan 25 dollar. Het bedrijf zou dat systeem nu in bepaalde categorieën willen uitbreiden naar alle producten met een verkoopwaarde onder 7 dollar.

 

De nieuwe manier van werken is waarschijnlijk het gevolg van de agressieve strategie van Walmart, die op vlak van prijs steeds meer het gat weet te dichten met Amazon. Om de eigen prijzen zo laag mogelijk te houden, moet Amazon dus ergens anders op zoek naar marge en die heeft het nu gevonden bij de producenten zelf.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Amazon levert pakjes nu ook in de autokoffer

25/04/2018

Amazon levert voortaan ook in de autokoffer. De retail- en technologiereus maakt het Prime-leden mogelijk om pakjes zonder extra kosten in hun geparkeerde wagen te laten leveren, voorlopig wel enkel in de Verenigde Staten.

Amazon brengt robots naar de huiskamer

24/04/2018

Amazon sleutelt in het geheim aan robots voor bij mensen thuis. Volgens persagentschap Bloomberg wil de technologiereus de robots nog dit jaar bij medewerkers in huis testen en de huisrobots mogelijk al in 2019 uitrollen.

Zo pakt Fun het artikelbeheer van de webshop aan

24/04/2018

Voor speelgoed- en feestwinkel Fun wordt e-commerce almaar belangrijker. De grootste uitdaging: de productspecificaties van het sterk groeiende en wisselende assortiment onderhouden. De oplossing: doorgedreven automatisering.

Blokker onthoofd: CEO Holding en CEO België stappen op

24/04/2018

Het einde lijkt nabij voor de Nederlandse winkelketen en holding Blokker. CEO Casper Meijer maakt vandaag bekend dat hij eind juni opstapt bij Blokker Holding, CEO Belux Bernd Bosch vertrekt zelfs meteen.

Picnic bouwt distributiecentrum vlakbij België

23/04/2018

Vorige week nog maakte Picnic bekend zijn service uit te breiden naar twee nieuwe Noord-Brabantse steden; vandaag kondigt de online supermarkt de bouw van een distributiecentrum in Eindhoven aan. Het magazijn moet in mei al operationeel zijn.

Colruyt Group zet nieuwe stap op de tweedehandsmarkt

20/04/2018

Colruyt wil met internetplatform NewStory de tweedehandsmarkt voor babyspullen verder veroveren. Het nieuwe platform bouwt verder op het twee jaar oude Dreambaby Tweedehands, een webshop met twee inzamel- en afhaalpunten voor tweedehands babyspullen.