Amsterdam wil geen nieuwe toeristenwinkels meer | RetailDetail

Amsterdam wil geen nieuwe toeristenwinkels meer

Amsterdam wil geen nieuwe toeristenwinkels meer
shutterstock

Het gemeentebestuur van Amsterdam laat voorlopig geen nieuwe winkels meer toe die zich enkel richten op toeristen. Vooral eetwinkels worden geviseerd, omdat er daar de laatste jaren bijzonder veel van zijn bijgekomen.

Leefbaarheid

De nieuwe regel geldt voor het postcodegebied 1012 en veertig winkelstraten daarrond. In dat gebied zijn momenteel 280 winkels te vinden die zich richten op toeristen, waarvan 85 eetwinkels, zoals ijs- en wafelverkopers. "De balans is zoek. We kregen alleen nog maar meer van hetzelfde. Dat is niet goed voor de leefbaarheid”, zegt wethouder van Economie Kajsa Ollongren aan Het Parool.

 

Ook ticketverkopers of fietsverhuurders worden voorlopig niet meer toegelaten. "Ik durf te zeggen dat nergens ter wereld zo'n besluit is genomen," aldus Ollongren. Het verbod is de volgende maatregel die Amsterdam neemt om de overrompeling van het toerisme tegen te gaan: zo mogen er momenteel ook geen nieuwe hotels komen in het centrum, is de bierfiets verboden en werden er al heel wat illegale hotels gesloten.

 

De stop werd trouwens in alle stilte genomen, om te vermijden dat winkeliers nog snel een nieuwe winkel zouden openen voor het verbod inging. "Dan hadden we een explosieve toename gezien van dit soort winkels."

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Alibaba verdubbelt investering in Lazada

19/03/2018

Het Chinese Alibaba gaat opnieuw 2 miljard dollar (1,6 miljard euro) investeren in e-commercebedrijf Lazada, dat actief is in Zuidoost-Azië. Twee jaar geleden investeerde het al een gelijkaardig bedrag in de groep.

Samsonite toont nieuw winkelconcept in Antwerpen

19/03/2018

Antwerpen heeft er een nieuwe winkel bij van koffermerk Samsonite. De Samsonite Store opende vorige week in de Huidevettersstraat en lanceert er ook het nieuwe lifestylemerk Samsonite RED.

Fox & Cie is sterkhouder in een krimpende markt

19/03/2018

Fox & Cie blijft een sterke koers varen ondanks moeilijke tijden op de markt. Het Belgische speelgoedconcern, dat al van bij de start in 2014 fors inzet op uitbreiding, sloot 2017 af met een indrukwekkende groei van 49%.

Consumenten tegen supermarkten: "Voed ons op!"

19/03/2018

Consumenten vragen supermarkten om duurzamere aankopen te stimuleren in de nieuwe campagne ‘ik ben meer dan mijn kassaticket’. Zes ngo’s gaan daarvoor de samenwerking aan op initiatief van blogster Ingrid Renders van Maison Slash.

Eigenaar CK Hutchison zet stap opzij

19/03/2018

Li Ka-shing, de eigenaar en topman van CK Hutchison (het bedrijf achter ketens als Kruidvat en ICI Paris XL), zet half mei een stap opzij. Dan geeft de 89-jarige de fakkel door aan zijn oudste zoon, Victor Li.

350.000 stuks namaakspeelgoed in beslag genomen

15/03/2018

De Cel Namaak van de FOD Economie heeft vorig jaar 350.000 stuks namaakspeelgoed in beslag genomen tijdens een grootscheepse actie. Dat maakte Kris Peeters bekend naar aanleiding van de tiende verjaardag van de bewuste cel.

Back to top