Amsterdam wil geen nieuwe toeristenwinkels meer | RetailDetail

Amsterdam wil geen nieuwe toeristenwinkels meer

Amsterdam wil geen nieuwe toeristenwinkels meer
shutterstock

Het gemeentebestuur van Amsterdam laat voorlopig geen nieuwe winkels meer toe die zich enkel richten op toeristen. Vooral eetwinkels worden geviseerd, omdat er daar de laatste jaren bijzonder veel van zijn bijgekomen.

Leefbaarheid

De nieuwe regel geldt voor het postcodegebied 1012 en veertig winkelstraten daarrond. In dat gebied zijn momenteel 280 winkels te vinden die zich richten op toeristen, waarvan 85 eetwinkels, zoals ijs- en wafelverkopers. "De balans is zoek. We kregen alleen nog maar meer van hetzelfde. Dat is niet goed voor de leefbaarheid”, zegt wethouder van Economie Kajsa Ollongren aan Het Parool.

 

Ook ticketverkopers of fietsverhuurders worden voorlopig niet meer toegelaten. "Ik durf te zeggen dat nergens ter wereld zo'n besluit is genomen," aldus Ollongren. Het verbod is de volgende maatregel die Amsterdam neemt om de overrompeling van het toerisme tegen te gaan: zo mogen er momenteel ook geen nieuwe hotels komen in het centrum, is de bierfiets verboden en werden er al heel wat illegale hotels gesloten.

 

De stop werd trouwens in alle stilte genomen, om te vermijden dat winkeliers nog snel een nieuwe winkel zouden openen voor het verbod inging. "Dan hadden we een explosieve toename gezien van dit soort winkels."

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Walmart en Microsoft bundelen krachten tegen Amazon

18/07/2018

Walmart is de grootste retailconcurrent van Amazon en Microsoft is de belangrijkste rivaal voor Amazons clouddiensten. Beide bedrijven proberen de internetreus nu wat meer tegenwind te geven met een strategisch partnerschap voor vijf jaar.

Retailhub x Living Tomorrow: Nieuwe innovatieworkshops op maat

17/07/2018

Wat worden de megatrends van morgen en hoe ziet je strategie er best uit? Neem een frisse innovatiestart met de workshops van retailhub en Living Tomorrow: een gezonde mix van plezier, ontspanning en topeducatie op maat van je bedrijf.

Amazon Prime Day zorgt dit jaar voor spektakel en controverse

17/07/2018

Amazon Prime-leden vieren vandaag het jaarlijkse kortingenevenement Prime Day. De controversiële shopfeestdag wordt steeds grootser: Amazon startte het koopfestival met heuse muziekoptredens en ook concurrerende retailers pakken inmiddels met stuntprijzen uit.

Bol.com gaat distributiecentrum verdubbelen

16/07/2018

Minder dan een jaar na de officiële opening barst het distributiecentrum van bol.com in Waalwijk al uit zijn voegen. Begin 2019 beginnen uitbreidingswerken die een verdubbeling van de oppervlakte met zich meebrengen.

Eerste gezonde eetmuur in Amsterdam

13/07/2018

Eind augustus opent in de Kinkerstraat van Amsterdam de Health Food Wall. Goed nieuws voor de liefhebbers van gezonde voeding die een salade boven een kroket verkiezen.

Verkoop van pc’s groeit eerste keer in zes jaar

13/07/2018

Voor de eerste keer in zes jaar groeide de verkoop van pc's weer: in het tweede kwartaal van 2018 steeg die met 1,4%. Volgens onderzoekbureaus Gartner en IDC is de omzetstijging voornamelijk te danken aan de groei op zakelijke markten.