Amsterdam wil geen nieuwe toeristenwinkels meer | RetailDetail

Amsterdam wil geen nieuwe toeristenwinkels meer

Amsterdam wil geen nieuwe toeristenwinkels meer
shutterstock

Het gemeentebestuur van Amsterdam laat voorlopig geen nieuwe winkels meer toe die zich enkel richten op toeristen. Vooral eetwinkels worden geviseerd, omdat er daar de laatste jaren bijzonder veel van zijn bijgekomen.

Leefbaarheid

De nieuwe regel geldt voor het postcodegebied 1012 en veertig winkelstraten daarrond. In dat gebied zijn momenteel 280 winkels te vinden die zich richten op toeristen, waarvan 85 eetwinkels, zoals ijs- en wafelverkopers. "De balans is zoek. We kregen alleen nog maar meer van hetzelfde. Dat is niet goed voor de leefbaarheid”, zegt wethouder van Economie Kajsa Ollongren aan Het Parool.

 

Ook ticketverkopers of fietsverhuurders worden voorlopig niet meer toegelaten. "Ik durf te zeggen dat nergens ter wereld zo'n besluit is genomen," aldus Ollongren. Het verbod is de volgende maatregel die Amsterdam neemt om de overrompeling van het toerisme tegen te gaan: zo mogen er momenteel ook geen nieuwe hotels komen in het centrum, is de bierfiets verboden en werden er al heel wat illegale hotels gesloten.

 

De stop werd trouwens in alle stilte genomen, om te vermijden dat winkeliers nog snel een nieuwe winkel zouden openen voor het verbod inging. "Dan hadden we een explosieve toename gezien van dit soort winkels."

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Omzetten – maar ook prijzen – stijgen weer voor fysieke winkels

25/05/2018

Er ligt weer groei in het verschiet voor de winkels: GfK voorspelt dat de fysieke winkels in Europa 2,1 procent meer omzet zullen draaien in 2018. Het afgelopen jaar groeide hun omzet al met 1,8 procent.

Ex-Delhaizebaas Denis Knoops hoofdaandeelhouder 1PopUpStore

24/05/2018

Er is nog leven na Delhaize. Denis Knoops, die vorig jaar als CEO de baan moest ruimen bij Delhaize België, is hoofdaandeelhouder geworden van 1PopUpStore, het bedrijf achter Chronostock, de specialist in het openen van tijdelijke winkels.

Retailsector eist maatregelen tegen territoriale leveringsbeperkingen

23/05/2018

Grote leveranciers misbruiken hun dominante positie om retailers te dwingen zich enkel te bevoorraden in het land waar ze actief zijn, blijkt uit een nieuwe Benelux-studie. Zo houden ze internationale prijsverschillen in stand.

Decathlon opent dertigste winkel in Nijvel

23/05/2018

Decathlon opent zijn dertigste Belgische vestiging in het winkelcentrum Shopping Nivelles in Nijvel. In september opent de winkel de deuren, maar in afwachting daarvan is er een tijdelijke digitale Connect-shop voor online bestellingen.

“Data geven de controle terug aan trade marketeers”

23/05/2018

Voor merkfabrikanten is het een hele klus om assortimenten, prijzen en promoties in hun categorie te monitoren bij offline en online retailers. De Belgische startup Daltix verzamelt deze vitale informatie automatisch in overzichtelijke dashboards.

Shop for Geek ziet potentieel voor 25 winkels

22/05/2018

Na recente openingen in Aalst en Namen staat de teller al op dertien winkels voor Shop for Geek, de winkelformule voor gadgets en merchandisingartikelen. Dat moeten er snel een 25-tal worden. De retailer pakt nu ook de Franse markt aan.