André Leysen overleden op 88-jarige leeftijd

André Leysen overleden op 88-jarige leeftijd

Dit weekend is André Leysen op 88-jarige leeftijd overleden. Hij was één van de belangrijkste Belgische ondernemers van het laatste kwart van de vorige eeuw en had dankzij een groot aantal bestuursmandaten (o.a. bij Philips) een grote invloed op het Europese bedrijfsleven.

Agfa-Gevaert

Leysen maakte in het begin van zijn carrière naam door scheepvaartagent Ahlers uit te bouwen tot de derde grootste rederij van het land. Begin jaren 1970 verkocht hij 75 procent van de aandelen van Ahlers en begon hij een nieuwe carrière als financier. Hij werd bekend bij het grote publiek toen hij in 1976 de nieuwe eigenaar werd van de bijna failliet krant De Standaard.

 

In 1971 kocht hij aandelen bij Gevaert en werd hij er bestuurder. In 1979 werd hij zelfs CEO van Agfa-Gevaert. Twee jaar later kwam Agfa-Gevaert echter volledig in handen van het Duitse Bayer, waarbij Leysen het verwijt kreeg dat hij het bedrijf moedwillig naar de Duitsers had geduwd.

 

Na die periode vormde Gevaert zich om tot een gediversifieerde beleggings- en investeringsmaatschappij, die in 1997 zou fusioneren met Almanij, de holdingmaatschappij boven de toenmalige Kredietbank. Dat was de eerste stap in de fusie van Kredietbank met Cera Bank en ABB en de latere fusie van KBC met Almanij. De familie Leysen werd daarbij één van de belangrijkste familiale aandeelhouders van KBC. Sinds 2011 is Thomas Leysen, de jongste zoon van André Leysen, er voorzitter van de raad van bestuur.

 

Geen interesse in politieke carrière

Toen in 2005 Bayer besloot Agfa-Gevaert af te stoten, zorgde Leysen er mee voor dat het bedrijf terug naar België kwam, door met Gevaert een participatie van 25 procent te nemen. Een jaar later werd dat aandeel echter al terug verkocht.

 

Leysen werd doorheen zijn loopbaan ook vaak aan de mouw getrokken door verschillende politieke partijen, maar wilde nooit op hun aanbod ingaan. In 1984 werd hij wel voorzitter van het Verbond van Belgische Ondernemingen, de Belgische patroonsorganisatie en later vice-voorzitter van de European Round Table of Industrialists, een Europese vereniging van topondernemers. Daarnaast schreef hij ook meerdere boeken.

 

Vanaf de jaren 1980 was Leysen een belangrijke figuur in verschillende Europese ondernemingen, met bestuursmandaten bij het Nederlandse Philips, Deutsche Telekom en BMW. In 2002 trok Leysen zich echter grotendeels terug uit het bedrijfsleven en nam daarbij afscheid van de meeste van zijn mandaten.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Laatste kans voor vroegboekkorting Shoptalk Europe

21/09/2017

(publireportage) Shoptalk Europe, de beurs voor retailinnovatie, toont van 8 tot 11 oktober 2017 in Kopenhagen via trends, technologieën en businessmodellen hoe consumenten ontdekken, winkelen en kopen in deze tijd van digitale disruptie.

Costco Wholesale ontvouwt ambitieuze Franse plannen

21/09/2017

Drie maanden na de succesvolle opening van zijn eerste Franse vestiging kondigt de Amerikaanse ‘member only’-supermarktketen Costco Wholefoods al een tweede verkooppunt aan. Costco wil op termijn naar minstens een achttal vestigingen bij onze zuiderburen.

Telenet en SBS brengen ‘tv-reclame op maat’

21/09/2017

Operator Telenet en tv-bedrijf SBS Belgium hebben hun testfase rond ‘gepersonaliseerde tv-reclame’ afgerond en gaan het systeem nu uitrollen. Het gaat om een heuse primeur in Europa.

Toys ‘R’ Us dicht bij faillissement

18/09/2017

Volgens de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal staat de Amerikaanse speelgoedketen Toys ‘R’ Us dicht bij een faillissement. Dat is het gevolg van de toename van online verkoop van speelgoed en van strengere eisen die de leveranciers stellen.

Kortingsactie Shoptalk Europe nadert einde

14/09/2017

(publireportage) Shoptalk Europe, de beurs voor retailinnovatie, toont van 8 tot 11 oktober 2017 in Kopenhagen via trends, technologieën en businessmodellen hoe consumenten ontdekken, winkelen en kopen in deze tijd van digitale disruptie.

Genomineerden Mercuriusprijs bekend

14/09/2017

Op 25 oktober reikt Comeos de Mercuriusprijs uit, waarbij de organisatie het beste winkelconcept van het jaar beloont. De elf genomineerden zijn nu al bekend gemaakt.

Back to top