André Leysen overleden op 88-jarige leeftijd | RetailDetail

André Leysen overleden op 88-jarige leeftijd

André Leysen overleden op 88-jarige leeftijd

Dit weekend is André Leysen op 88-jarige leeftijd overleden. Hij was één van de belangrijkste Belgische ondernemers van het laatste kwart van de vorige eeuw en had dankzij een groot aantal bestuursmandaten (o.a. bij Philips) een grote invloed op het Europese bedrijfsleven.

Agfa-Gevaert

Leysen maakte in het begin van zijn carrière naam door scheepvaartagent Ahlers uit te bouwen tot de derde grootste rederij van het land. Begin jaren 1970 verkocht hij 75 procent van de aandelen van Ahlers en begon hij een nieuwe carrière als financier. Hij werd bekend bij het grote publiek toen hij in 1976 de nieuwe eigenaar werd van de bijna failliet krant De Standaard.

 

In 1971 kocht hij aandelen bij Gevaert en werd hij er bestuurder. In 1979 werd hij zelfs CEO van Agfa-Gevaert. Twee jaar later kwam Agfa-Gevaert echter volledig in handen van het Duitse Bayer, waarbij Leysen het verwijt kreeg dat hij het bedrijf moedwillig naar de Duitsers had geduwd.

 

Na die periode vormde Gevaert zich om tot een gediversifieerde beleggings- en investeringsmaatschappij, die in 1997 zou fusioneren met Almanij, de holdingmaatschappij boven de toenmalige Kredietbank. Dat was de eerste stap in de fusie van Kredietbank met Cera Bank en ABB en de latere fusie van KBC met Almanij. De familie Leysen werd daarbij één van de belangrijkste familiale aandeelhouders van KBC. Sinds 2011 is Thomas Leysen, de jongste zoon van André Leysen, er voorzitter van de raad van bestuur.

 

Geen interesse in politieke carrière

Toen in 2005 Bayer besloot Agfa-Gevaert af te stoten, zorgde Leysen er mee voor dat het bedrijf terug naar België kwam, door met Gevaert een participatie van 25 procent te nemen. Een jaar later werd dat aandeel echter al terug verkocht.

 

Leysen werd doorheen zijn loopbaan ook vaak aan de mouw getrokken door verschillende politieke partijen, maar wilde nooit op hun aanbod ingaan. In 1984 werd hij wel voorzitter van het Verbond van Belgische Ondernemingen, de Belgische patroonsorganisatie en later vice-voorzitter van de European Round Table of Industrialists, een Europese vereniging van topondernemers. Daarnaast schreef hij ook meerdere boeken.

 

Vanaf de jaren 1980 was Leysen een belangrijke figuur in verschillende Europese ondernemingen, met bestuursmandaten bij het Nederlandse Philips, Deutsche Telekom en BMW. In 2002 trok Leysen zich echter grotendeels terug uit het bedrijfsleven en nam daarbij afscheid van de meeste van zijn mandaten.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Dieprood Galeria Kaufhof (en Inno) vestigt alle hoop op fusie

20/07/2018

Galeria Kaufhof (waar ook Galeria Inno toe behoort) zit diep in de rode cijfers: het verlies zou er oplopen tot zo'n 30 miljoen euro. Een fusie tussen Karstadt en Galeria Kaufhof moet volgens eigenaar Hudson's Bay heil brengen.

Een mooiere en energiezuinigere winkel zonder investering

18/07/2018

(publireportage) Wilt u al uw winkelfilialen voorzien van LED-verlichting? Maar ziet u op tegen het gedoe, om van de forse investering nog maar te zwijgen? Maxeda kiest daarom voor Light as a Service voor hun Brico en Praxis winkels en bespaart tot wel 70% aan energie.

Walmart en Microsoft bundelen krachten tegen Amazon

18/07/2018

Walmart is de grootste retailconcurrent van Amazon en Microsoft is de belangrijkste rivaal voor Amazons clouddiensten. Beide bedrijven proberen de internetreus nu wat meer tegenwind te geven met een strategisch partnerschap voor vijf jaar.

Retailhub x Living Tomorrow: Nieuwe innovatieworkshops op maat

17/07/2018

Wat worden de megatrends van morgen en hoe ziet je strategie er best uit? Neem een frisse innovatiestart met de workshops van retailhub en Living Tomorrow: een gezonde mix van plezier, ontspanning en topeducatie op maat van je bedrijf.

Amazon Prime Day zorgt dit jaar voor spektakel en controverse

17/07/2018

Amazon Prime-leden vieren vandaag het jaarlijkse kortingenevenement Prime Day. De controversiële shopfeestdag wordt steeds grootser: Amazon startte het koopfestival met heuse muziekoptredens en ook concurrerende retailers pakken inmiddels met stuntprijzen uit.

Bol.com gaat distributiecentrum verdubbelen

16/07/2018

Minder dan een jaar na de officiële opening barst het distributiecentrum van bol.com in Waalwijk al uit zijn voegen. Begin 2019 beginnen uitbreidingswerken die een verdubbeling van de oppervlakte met zich meebrengen.