Antwerpse Meir veruit drukste winkelstraat van België

Antwerpse Meir veruit drukste winkelstraat van België

De Antwerpse Meir is met een flinke voorsprong de drukste winkelstraat van België. De straat haalt 290.000 passanten per week, dat zijn er 60.000 meer dan de Brusselse Nieuwstraat, zo blijkt uit een telling van het vastgoedbedrijf Fastigon.

Antwerpen, Brussen en Luik op podium

Fastigon houdt tweejaarlijks passantentellingen in de kernwinkelgebieden van 23 Belgische steden, dankzij speciaal ontwikkelde draadloze cameratelsystemen. De telling van 2012 zet de Antwerpse Meir (290.000 passanten per week), de Brusselse Nieuwstraat (230.000) en de Luikse Vinâve d'Ile (200.000) op het podium.

 

Voor de Meir gaat het om een heuse krachttoer: twee jaar geleden moest de voornaamste Antwerpse winkelstraat het nog met 180.000 passanten stellen, nu komt daar dus plots meer dan de helft bij. Vermodelijk komt dat dankzij de sterkere aantrekkingskracht van het binnenstedelijke winkelgebieden en het toegenomen winkeltoerisme.

 

Volgens de Mode Unie zouden Nederlandse kopers er al goed zijn voor 10% van de omzet, maar ook andere buitenlanders komen speciaal naar de Scheldestad voor een weekendje shoppen. De Brusselse Nieuwstraat kreeg er in vergelijking met twee jaar geleden dan weer amper 10.000 passanten bij.

 

Mechelen haalt Brugge en Gent bij

Bij de subtoppers valt de opmars van Mechelen Bruul op: die haalt nu al 140.000 passanten per week, 40.000 meer dan zes jaar geleden. Meteen komt de winkelstraat op gelijke hoogte van de Steenstraat in Brugge en de Veldstraat in Gent, die in vier jaar 20.000 passanten kwijtspeelde door de diverse bouwwerven in de buurt.

 

De Diestsestraat in Leuven haalt 110.000 passanten, de Kapellestraat in Oostende lokt 100.000 bezoekers en de Lange Steenstraat in Kortrijk komt aan 90.000 bezoekers. Andere belangrijke straten met regionale aantrekkingskracht zijn de combinatie Stadsplein-Sint-Martinusplein in Genk, de Ooststraat in Roeselare (beide 70.000 bezoekers per week) en de Lippenslaan in Knokke (50.000).

 

Het kneusje is wellicht de Stationsstraat van Sint-Niklaas geworden: die is in vrije val en haalt nog amper 30.000 passanten. De aantrekkingskracht van het Waasland Shopping Center doet het centrum van de stad geen goed.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Lees het nieuwe RetailDetail Magazine online

13/12/2017

Ja, er staat bekend volk op de cover van de decembereditie van RetailDetail Magazine, naar aanleiding van onze boeklancering. Maar blader vooral verder, want dit nummer staat ook boordevol boeiende interviews met grote namen uit de retailwereld.  

Colruyt Group: omzet stijgt, winst daalt

12/12/2017

De toegenomen promotiedruk op de Belgische foodretailmarkt weegt op de resultaten van Colruyt Group, zo blijkt uit de halfjaarcijfers. Met de concurrentiepositie van de retailer is niets mis, maar de marges krimpen.

De toekomst van het winkelen: waar iedereen retailer is

12/12/2017

Waarom gingen Mexx en vele anderen ten onder, wat bezielt Amazon en kunnen kleine handelaars morgen nog overleven? RetailDetails eigen Jorg Snoeck en Pauline Neerman leggen het uit in hun eerste boek The Future of Shopping: Waar iedereen retailer is.

Nieuwe CEO moet Fiets! volgende fase inleiden

12/12/2017

Fietsenketen Fiets! heeft een nieuwe CEO, die de keten terug op het juiste spoor moet zetten na een moeilijk jaar waarin oprichter Hendrik Winkelmans meer naar de achtergrond verdween.

De pioniersrol van merchandisingketen Shop For Geek

11/12/2017

Een mok van Game of Thrones, een paraplu van Harry Potter, een T-shirt van Assassin’s Creed? Die vind je bij Shop For Geek, de eerste Belgische winkelketen voor merchandisingartikelen. De franchiseformule opende al tien winkels en heeft ambitie. 

Stockpots heeft al meer dan 100 opslagplaatsen in de aanbieding

11/12/2017

Enkele maanden na de lancering hebben al meer dan 100 warenhuizen zich aangesloten bij Stockspots, het online platform waar bedrijven op een eenvoudige manier tijdelijk ruimte kunnen huren.

Back to top