Apcoa maakt van parkeergarages logistieke knooppunten

Apcoa maakt van parkeergarages logistieke knooppunten
Foto: Ludmilla Parsyak/Fraunhofer IAO

Apcoa is van plan om zijn Europees netwerk van parkeergarages in te zetten als logistieke hubs voor de levering van pakketten, en van daaruit te leveren via fietskoeriers. Zo zouden de binnensteden ontlast kunnen worden.

 

Tijdelijke overslagstations

Het Duitse bedrijf wil na een succesvolle test in Stuttgart het concept volgend jaar in heel Europa uitrollen. De test kwam er in samenwerking met het onderzoeksinstituut Fraunhofer en fietskoerierbedrijf Velocarrier. Bepaalde parkeerplaatsen in de garages bleven tijdens de daluren voorbehouden voor containers met pakketten. Die werden vervolgens door Velocarrier per fiets bezorgd, schrijft Heise online.

 

Door de parkings als tijdelijke overslagstations te gebruiken en de pakketten te leveren per bakfiets, hoopt Apcoa bezorgverkeer met grote vrachtwagens buiten de vaak smalle straatjes van vele Europese stadscentra te houden.

 

De Duitsers beheren meer dan 8000 parkings, goed voor 1,4 miljoen plaatsen, in twaalf Europese landen (waaronder België en Nederland). Naast gewone stadsparkings gaat het ook om parkings nabij luchthavens of grote winkelcentra.