Bart Smit vraagt faillissement aan

Interieur van winkel Bart Smit
Foto: www.hollandfoto.net / Shutterstock.com

De Belgische winkels van Bart Smit vragen maandag het faillissement aan. Sinds vorige week woensdag zijn de 26 vestigingen dicht. De keten vond, anders dan zusterformule Maxi Toys, geen overnemer.

 

Geen financiering

Maandag vraagt speelgoedketen Bart Smit België bij de rechtbank van Mons het faillissement aan. Dat maakt de directie bekend na een bijzondere ondernemingsraad. Eerder werd op een ondernemingsraad vorige week al besloten dat de winkels voorlopig de deuren zouden sluiten. Bart Smit stelt in België 108 personen tewerk en heeft 26 winkels, waarvan 24 in Vlaanderen en 2 in Wallonië.

 

In 2019 nam Maxi Toys de Belgische vennootschap Bart Smit Speelgoedpaleis over van de Blokker Holding, maar de tak was toen al verlieslatend. Door de mislukte passage bij de Portugese investeerder Green Swan en vervolgens de coronacrisis, is het niet gelukt om het tij te keren. "Ondanks onderhandelingen met verschillende banken is het niet gelukt om financiering te krijgen om deze problemen te overwinnen", klinkt het in een persbericht.

 

Geen concreet bod

Er is voor de winkels ook geen overnemer gevonden, volgens topman Alain Hellebaut onder meer door de taal – het Franse King Jouet versus het Nederlandse Bart Smit – en het format van de vestigingen. Het faillissement bleek daarom onafwendbaar. "Na diverse moeilijke jaren en gezien er op 24 september 2020 nog geen concreet overnamebod binnen kwam, ziet de Raad van Bestuur zich genoodzaakt het faillissement aan te vragen", aldus de persverklaring.

 

Hellebaut benadrukt tegenover RetailDetail dat Bart Smit los moet worden gezien van Maxi Toys, dat wel een succesvolle doorstart wist te maken. Na een WCO-procedure voor de hele groep, kocht de Franse sectorgenoot King Jouet de activiteiten van Maxi Toys en Logitoys over. Slechts een aantal winkels maakten de overstap niet mee.