Belg geeft derde minder uit, maar hoe lang nog?

Foto: Shutterstock

Tijdens de lockdown gaven Belgen een derde minder uit, maar wel bijna dubbel zoveel bij de grote drie e-commercespelers: Zalando, bol.com en Amazon. Dat berekende ING, dat ook een trage heropstart van de economie vreest.

 

Uitgaven drastisch verlaagd

In de eerste zes weken van de lockdown hebben de Belgen ruim een derde minder uitgegeven dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat besluit het Economisch Bureau van ING België uit een analyse van 98 miljoen elektronische betalingen van klanten van de bank. Los van het feit dat er noodgedwongen veel meer elektronisch betaald werd (er werd 65% minder cash afgehaald), pasten Belgische consumenten ook hun koopgedrag aanzienlijk aan.

 

Tijdens de eerste week vielen de uitgaven zelfs terug met bijna 40%, maar de effecten worden volgens ING vooral duidelijk over de hele zes weken heen: de Belgische consument gaf 31% minder uit en deed 34% minder betalingen. "De lockdown heeft een aanzienlijk effect gehad op het bestedingsbedrag van de Belgen en dwong ze hun uitgaven drastisch te verlagen", klinkt de uitleg tegenover De Tijd.

 

Kwart meer in de winkelkar

Logischerwijs werd op vakanties (-69%), vervoer (-52%) en kinderactiviteiten (-68%) sterk bespaard, maar ook de uitgaves aan kledij en ‘beauty’ daalden met 61%. Naar de supermarkten gingen we wel nog, maar minder: het aantal transacties daalde met 2%, maar Belgen gaven er gemiddeld wel een kwart meer uit.

 

De lokale voedingszaken kregen een duwtje in de rug tijdens de lockdown: Belgen kwamen er 14% vaker en gaven er 12% meer uit, al kan dat ook zijn omdat mensen er voorheen meer met cash betaalden. De onbetwiste winnaars zijn niettemin de ‘grote drie’ van de Belgische e-commerce: consumenten gaven liefst 85% meer uit bij Zalando, Bol.com en Amazon. Ze deden er ook 66% meer aankopen dan een jaar geleden.

 

“Gedrag nog niet veranderd”

Wat ING echter zorgen baart, is dat sinds de eerste versoepelingen van 19 april – toen mochten de tuincentra en doe-het-zelfzaken weer open – geen grote vooruitgang te zien is. Het uitgavepatroon van de Belgen is volgens de bank zelfs helemaal niet veranderd. "Het zou kunnen betekenen dat de versoepeling van de maatregelen er niet rechtstreeks toe leidt dat de Belgen opnieuw meer zullen uitgeven", vrezen de analisten. 

 

"Het economische herstel zou dan ook veel trager op gang kunnen komen dan aanvankelijk voorzien was", klinkt het onheilspellend. Ook concurrent BNP Paribas Fortis zegt veel pessimistischer te zijn geworden en voorspelt nu dat de Belgische economie met 11% zal krimpen in 2020.