Belg koopt ‘bewuster’ in de solden

Belg koopt ‘bewuster’ in de solden

Tijdens de eerste soldenweek registreerde Keyware, na Worldline de grootste verhuurder van betaalterminals, 19% meer transacties per terminal dan vorig jaar. Er kwam dus wel degelijk meer volk naar de solden, maar die gaven gemiddeld wel minder uit.

Ook minder gekocht op krediet

Op de eerste soldendag, toen de thermometer 30 graden en méér aangaf, steeg het aantal transacties met 8,85%. Dat was echter wel de enige dag dat de klanten meer uitgaven dan vorig jaar: 85 euro. De dagen erna lokten de winkels meer bezoekers dan op die eerste dag (19% meer transacties), maar de klanten gaven minder uit: gemiddeld 81,33 euro uit per transactie, dat is 2% minder dan in 2014, toen de Belg nog 82,46 euro besteedde.

 

Experts schrijven dit toe aan een 'budgetbewuster' koopgedrag tijdens deze koopjesperiode: "De consumenten gaan op zoek naar het beste koopje en gaan daarom hun aankopen spreiden. Ze kopen liever vier bloesjes in vier winkels dan dat ze in één winkel al hun aankopen doen. Zo hebben ze telkens de beste prijs", zegt Wim Hamaekers van Haystack.

 

Opmerkelijk: Keyware stelt vast dat de klanten minder vaak hun kredietkaart bovenhalen. Vorig jaar lag het aantal betalingen met een kredietkaart in de eerste soldenweek op 19%, dit jaar was dat maar 16%.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


De pioniersrol van merchandisingketen Shop For Geek

11/12/2017

Een mok van Game of Thrones, een paraplu van Harry Potter, een T-shirt van Assassin’s Creed? Die vind je bij Shop For Geek, de eerste Belgische winkelketen voor merchandisingartikelen. De franchiseformule opende al tien winkels en heeft ambitie. 

Stockpots heeft al meer dan 100 opslagplaatsen in de aanbieding

11/12/2017

Enkele maanden na de lancering hebben al meer dan 100 warenhuizen zich aangesloten bij Stockspots, het online platform waar bedrijven op een eenvoudige manier tijdelijk ruimte kunnen huren.

Vijf nieuwe winkels voor A12 Shopping

08/12/2017

In het winkelgebied A12 Shopping, langs de Boomsesteenweg in Schelle, openen de komende weken vijf nieuwe winkels. Ze vervoegen er onder andere Decathlon, dat al langer aanwezig is op het winkelgebied.

Belg interim-topman bij speelgoedketen Intertoys

07/12/2017

Stefaan Vansteenkiste is de nieuwe topman bij speelgoedketen Intertoys. Die aanstelling gebeurt in het kader van de overname van Intertoys door Alteri eerder deze week. Vansteenkiste zal het bedrijf nu leiden tot er een permanente CEO is gevonden. 

Hema maakt eindelijk weer winst

07/12/2017

Hema weet weer wat winst is: nadat het de voorbije kwartalen het nettoverlies al had kunnen drukken, is de Nederlandse keten er in het derde kwartaal in geslaagd om voor het eerst sinds lang een nettowinst op te tekenen.

Winkeldiefstallen pieken na zonsondergang

07/12/2017

Tijdens de ‘donkere’ maanden november tot maart ligt het aantal winkeldiefstallen bij valavond gemiddeld 13% hoger dan in de maanden waarin het zomeruur nog geldt. Handelaars vragen dan ook meer politie in de winkelstraat en een snelle invoering van de ‘winkeldiefstalboete’ naar Nederlands voorbeeld.

Back to top