België bijna altijd duurder dan buurlanden

België bijna altijd duurder dan buurlanden

België bijna altijd duurder dan buurlanden

Het is een oud zeer: de Belgische consument betaalt zo goed als altijd meer wanneer hij eenzelfde product in eigen land koopt in plaats van in een buurland. Nieuwe cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat tonen dat nog maar eens aan.

Duurste van vijf landen

Het riedeltje is stilaan bekend, maar Eurostat wrijft er ons nog eens met de neus in: “Nagenoeg elk product is goedkoper op de kop te tikken in de buurlanden”, zo schrijft De Standaard, dat vandaag met de cijfers uitpakt. Voeding en drank zijn in Nederland bijvoorbeeld ruim 10% goedkoper, terwijl ook Duitsland 5% goedkoper is. Brood kost bij onze Noorderburen bijvoorbeeld 17,6% minder, vlees 13% minder en vis 7% minder.

 

Voor zuivelproducten zijn we dan weer een pak goedkoper af in Duitsland, waar het prijsverschil voor melk, kaas en eieren tot 22,8% oploopt. Frankrijk is dan weer het goedkoopst voor niet-alcoholische dranken (tot 11% goedkoper), net als voor alcoholische dranken. Al scoren de Duitsers in die laatste categorie nog beter (16,2% goedkoper).

 

Ook voor non-food scoort ons land niet goed. Voor kledij en elektronica zijn we goedkoper af in Duitsland, voor schoenen en meubels trekt de prijsbewuste consument het best naar Frankrijk. En Luxemburg? Dat bevestigt zijn koppositie voor tabak (16,6% prijsverschil) en brandstof, maar voor alle andere categorieën is het nergens het goedkoopste van de vijf onderzochte landen.

 

De Belgische uitzondering: fruit en groenten

Enkel voor fruit en groenten is ons land het goedkoopste, zo becijferde Eurostat. Die zijn in Frankrijk bijvoorbeeld een vijfde duurder, maar ook in de andere landen kosten ze (soms fors) meer.

 

Dat ons land zo duur is, heeft onder meer te maken met “de hogere loonkosten en de hogere prijzen die internationale leveranciers aanrekenen aan Belgische grootwarenhuizen”, schrijft De Standaard. Geen wonder dus dat steeds meer Belgen in het buitenland shoppen, zoals Comeos eerder al becijferde: “Dat kan omdat één Belg op de twee op minder dan 50 kilometer van de grens woont, en er nergens zoveel bedrijfswagens zijn als in ons land. De totale besteding in het buitenland bedroeg in 2015 2,8 miljard euro, bijna een derde meer dan een jaar eerder. Nog eens 2,5 miljard wordt besteed in buitenlandse onlinewinkels.”

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Amazon mag levering volgende dag niet garanderen

13/08/2018

De Britse reclamewaakhond heeft het niet voor Amazons belofte om bestellingen van Prime-leden de volgende dag te zullen leveren. Tijdens de feestdagen vorig jaar waren er vertragingen, dus moet Amazon de garantie schrappen.

RetailDetail Day 2018: geobsedeerd door de klant

13/08/2018

Meer dan ooit staat de klant hoog op de agenda van retailers en merken. Maar is dat niet altijd zo geweest? De RetailDetail Day kijkt voorbij de hype en peilt naar de essentie van klantgericht ondernemen in het digitale tijdperk.

Hoe koopt de consument van morgen?

09/08/2018

Wist je dat winkelen en kopen twee verschillende activiteiten zijn geworden? De weg die de klant van de toekomst aflegt, ziet er helemaal anders uit. Beleef hem zelf in een Inspiration Tour van retailhub en dompel je onder in 1.250 m² innovatie. 

Decathlon neemt Zwitserse sportketen Athleticum over

09/08/2018

Decathlon neemt de Zwitserse sportketen Athleticum over. Verkoper Maus Frères krijgt een minderheidsbelang in Decathlon Zwitserland, een overnamebedrag is niet meegedeeld.

Prima halfjaar voor Rakuten

09/08/2018

De Japanse e-commercereus Rakuten, ’s werelds nummer 5 gemeten naar handelsvolume, zag zowel zijn omzet als zijn winst de voorbije zes maanden flink toenemen. Intussen gaat de groep zijn interne structuur grondig reorganiseren om sneller te kunnen inspelen op de almaar sneller wijzigende marktomstandigheden.

Gratis verzending voor leden Bol.com Select

08/08/2018

In navolging van Amazon voert Bol.com zijn lidmaatschapsservice op: Select-leden kunnen nu het hele assortiment gratis bezorgd krijgen. Althans, als ze de lidmaatschapskost betalen.