België verplicht mondmasker in winkelstraten, Nederland is verdeeld

Mondmaskers in winkelstraat
Foto: Shutterstock.com

In België verplicht de regering het dragen van mondmaskers in winkelstraten vanaf zaterdag. In Nederland kant het Veiligheidsberaad zich tegen zo’n verplichting, hoewel enkele burgemeesters daartoe hadden opgeroepen.

 

Tweede lockdown voorkomen

In de hele Benelux stijgt het aantal besmettingen met het coronavirus weer aanzienlijk, en daarom klinkt de roep om strengere maatregelen luider. Na een vergadering van de Nationale Veiligheidsraad vanochtend, heeft de Belgische regering een nieuwe reeks maatregelen bekendgemaakt. Mondmaskers worden vanaf zaterdag verplicht op drukke plaatsen, waaronder winkelstraten en openbare markten. In winkels waren ze al verplicht. Ook in horecagelegenheden moeten klanten voortaan mondmaskers dragen tot ze aan tafel zitten, bij een toiletbezoek bijvoorbeeld moet het mondkapje weer op. Er komt ook een registratieplicht voor restaurantbezoekers.

 

Zelfstandigenorganisatie Unizo steunt de maatregelen en roept op tot burgerzin. "Onze ondernemers zetten zich volop in om een tweede lockdown te voorkomen. Deze zou dan ook dramatisch zijn. Ondernemers, en met uitbreiding de hele maatschappij, mogen niet de dupe worden van het wangedrag van enkelen", zegt directeur Danny Van Assche.

 

“Geen wetenschappelijk bewijs”

Niet iedereen is het eens met zo’n verplichting. In Nederland vindt de voorzitter van het Veiligheidsberaad, Hubert Bruls (die ook burgemeester is van Nijmegen) het "onverstandig" om zo’n mondkapjesplicht in te voeren. "De kern van ons beleid is afstand houden. Dat voorkomt besmettingen. Met een mondkapje op, loop je het risico dat de anderhalve meter afstand niet meer wordt nageleefd", stelde hij in het radioprogramma Spraakmakers op NPO Radio 1. De burgemeesters van Amsterdam en Rotterdam pleiten net wél voor een verplichting.

 

Bruls vreest dat een mondmaskerplicht tot chaos zal leiden en moeilijk te handhaven is. Bovendien bestaat er volgens hem geen eenduidig wetenschappelijk bewijs dat mondkapjes veiligheid bieden. "In landen waar het is ingevoerd, gaat het immers niet echt goed met de besmettingen." Hij ziet slechts één voordeel van het dragen van een mondmasker: "Die dingen zijn zo irritant, dat ze het bewustzijn over het coronavirus verhogen."