Belgische nachtwinkels dreigen met acties

Shutterstock.com

De Vereniging van Belgische Nachtwinkels vindt dat het Overlegcomité bij de recente versoepelingen van de coronamaatregelen geen rekening heeft gehouden met haar wensen. De belangenorganisatie dreigt nu met acties en stapt mogelijk naar de Raad van State.

 

"Discriminatie"

Ondanks de recente versoepelingen in onder meer de horeca, moeten nachtwinkels nog steeds om 22 uur sluiten. De winkeluitbaters voelen zich gepasseerd en spreken van discriminatie. “Het is erg jammer dat er nog altijd geen rekening wordt gehouden met ons als er versoepelingen worden doorgevoerd”, zegt Parmjeet Gurmeet van de Vereniging van Belgische Nachtwinkels in Het Nieuwsblad.

 

Gurmeet wijst erop dat de terrassen vanaf 9 juni wellicht tot 22.30 uur open mogen blijven en dat de cafés onbeperkt alcohol kunnen schenken. Winkels aan tankstations mogen dan weer 24 uur op 24 openblijven. “De nachtwinkels mogen dat niet”, aldus Gurmeet.

 

De uitbaters van de nachtwinkels willen dan ook dat ze opnieuw volgens nun normale openingsuren, van 18 tot 4 uur, kunnen werken. Want de marges staan onder druk. “Onze belangrijkste troef is immers de nacht”, zegt Gurmeet.

 

Raad van State

De Vereniging van Belgische Nachtwinkels vroeg al een afspraak met minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden. Maar volgens Gurmeet kwam daar geen reactie op. De belangenorganisatie dreigt dan ook met acties als er niet snel geluisterd wordt. “We zullen voor het volgende Overlegcomité een aanvraag voor een manifestatie indienen”, aldus Gurmeet. Als dat allemaal niks oplevert, stappen de uitbaters van de nachtwinkels naar de Raad van State.