Belgische topman Debenhams sluit 50 winkels

Debenhams staat voor cruciaal jaar
Shutterstock.com

Debenhams staat voor een beslissend jaar. Alleen al deze maand zullen negentien vestigingen van de Britse warenhuisketen de deuren sluiten. 660 mensen zullen daarbij hun job verliezen. Nog eens dertig andere volgen snel.

 

Reddingsplan

De sluitingen passen in een vorig jaar aangekondigd reddingsplan van de noodlijdende warenhuisketen. De komende weken zullen in totaal negentien filialen, verspreid over het Verenigd Koninkrijk, de deuren definitief sluiten. En dat is nog maar een begin, want over heel 2020 zal de keten een vijftigtal ondermaats presterende winkels afstoten.

 

De warenhuisketen werd vorig jaar overgenomen door een groep financiële investeerders en die maken nu gebruik van een zogeheten CVA-procedure om het winkelnetwerk te saneren. De geschiedenis leert echter dat meer dan de helft van alle retailers die hun toevlucht tot die procedure hebben gezocht, uiteindelijk toch overkop gaat.

 

De negentien filialen die nu op de sluitingslijst van Debenhams staan, maken samen ongeveer een tiende uit van de totale winkeloppervlakte.

 

Grote test

Volgens James Child, hoofd van het retail- en industrieel onderzoek bij het vastgoedmagazine EG staan alle warenhuizen voor een grote uitdaging. "Ze hebben de USP om alles te verkopen, maar het is een enorme opgave om uit te vinden hoe ze dat concept aan shoppers kunnen verkopen, wanneer die online alles kunnen vinden", zei hij aan The Guardian.

 

Ook de onafhankelijke retailspecialist Richard Hyman voorspelde eerder dat het een beslissend jaar wordt voor veel retailers. "Debenhams en House of Fraser zullen dit jaar niet eindigen in de vorm waarin ze zich vandaag bevinden; in het beste geval zullen ze veel kleiner zijn en in het slechtste geval zullen ze helemaal niet meer bestaan."

 

De Belgische topman van Debenhams, Stefaan Vansteenkiste, zegt dat er hard gewerkt wordt om de transformatie van het bedrijf te implementeren. “Ondanks een uitdagende retailomgeving, boeken we, dankzij het harde werk van onze collega's en de inzet van onze investeerdersgroep, vooruitgang met onze ommekeer."