Bijna 500 bedrijven dragen label ‘Handmade in Belgium’

Bijna 500 bedrijven dragen label ‘Handmade in Belgium’

Unizo heeft de voorbije vier jaar 471 ondernemers het label ‘Handmade in Belgium’ gegeven. Daarnaast staan er nog eens 52 aanvragen te wachten op goedkeuring. Dat laat de zelfstandigenorganisatie verstaan in de aanloop naar de vierde verjaardag van het label.

Kleine ondernemingen

Unizo hanteert een aantal strenge regels voor de uitreiking van het label: zo mag de onderneming maximaal twintig werknemers tellen en moet een groot deel van het assortiment zelfgemaakt zijn, waarvan zeker de helft met de hand.

 

Ondanks het vrij grote aantal ondernemingen dat al over het label beschikt, is de interesse van ondernemers nog niet gedaald. Unizo krijgt jaarlijks ongeveer 150 aanvragen binnen, waarna die aan een grondige screening worden onderworpen. Op basis van dat onderzoek wordt dan beslist of het bedrijf het label mag dragen.

 

“Het belangrijkste criterium is dat het product de ‘handtekening van de maker’ draagt, een soort ‘personal touch’, waardoor het verschil gemaakt wordt met industriële productie. Bij een bakker gaat het dan bijvoorbeeld om het soort bloem dat gebruikt wordt, over de smaak van het product”, zegt Sofie De Ville, adviseur voor Handmade in Belgium bij Unizo, aan De Standaard.