Bijna 500 bedrijven dragen label ‘Handmade in Belgium’ | RetailDetail

Bijna 500 bedrijven dragen label ‘Handmade in Belgium’

Bijna 500 bedrijven dragen label ‘Handmade in Belgium’
Unizo.be

Unizo heeft de voorbije vier jaar 471 ondernemers het label ‘Handmade in Belgium’ gegeven. Daarnaast staan er nog eens 52 aanvragen te wachten op goedkeuring. Dat laat de zelfstandigenorganisatie verstaan in de aanloop naar de vierde verjaardag van het label.

Kleine ondernemingen

Unizo hanteert een aantal strenge regels voor de uitreiking van het label: zo mag de onderneming maximaal twintig werknemers tellen en moet een groot deel van het assortiment zelfgemaakt zijn, waarvan zeker de helft met de hand.

 

Ondanks het vrij grote aantal ondernemingen dat al over het label beschikt, is de interesse van ondernemers nog niet gedaald. Unizo krijgt jaarlijks ongeveer 150 aanvragen binnen, waarna die aan een grondige screening worden onderworpen. Op basis van dat onderzoek wordt dan beslist of het bedrijf het label mag dragen.

 

“Het belangrijkste criterium is dat het product de ‘handtekening van de maker’ draagt, een soort ‘personal touch’, waardoor het verschil gemaakt wordt met industriële productie. Bij een bakker gaat het dan bijvoorbeeld om het soort bloem dat gebruikt wordt, over de smaak van het product”, zegt Sofie De Ville, adviseur voor Handmade in Belgium bij Unizo, aan De Standaard.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Retailsector eist maatregelen tegen territoriale leveringsbeperkingen

23/05/2018

Grote leveranciers misbruiken hun dominante positie om retailers te dwingen zich enkel te bevoorraden in het land waar ze actief zijn, blijkt uit een nieuwe Benelux-studie. Zo houden ze internationale prijsverschillen in stand.

Decathlon opent dertigste winkel in Nijvel

23/05/2018

Decathlon opent zijn dertigste Belgische vestiging in het winkelcentrum Shopping Nivelles in Nijvel. In september opent de winkel de deuren, maar in afwachting daarvan is er een tijdelijke digitale Connect-shop voor online bestellingen.

“Data geven de controle terug aan trade marketeers”

23/05/2018

Voor merkfabrikanten is het een hele klus om assortimenten, prijzen en promoties in hun categorie te monitoren bij offline en online retailers. De Belgische startup Daltix verzamelt deze vitale informatie automatisch in overzichtelijke dashboards.

Shop for Geek ziet potentieel voor 25 winkels

22/05/2018

Na recente openingen in Aalst en Namen staat de teller al op dertien winkels voor Shop for Geek, de winkelformule voor gadgets en merchandisingartikelen. Dat moeten er snel een 25-tal worden. De retailer pakt nu ook de Franse markt aan.

Eigenaar 3i wil Action toch voor zichzelf houden

22/05/2018

Investeerder 3i wil Action dan toch helemaal houden. Hoewel de eigenaar van de discountketen vorige week liet uitschijnen een koper te zoeken voor een deel van zijn participatie in Action, ontkent 3i dat nu.

Marks & Spencer haalt het mes boven: 100 winkels dicht

22/05/2018

De Britse retailer wil ingrijpend herstructureren. De komende vier jaar moeten niet 60, maar wel 100 Britse winkels de deuren sluiten. “Noodzakelijk om de toekomst veilig te stellen”, klinkt het.