40 procent franchisenemers ontevreden over samenwerking met franchisegever

Bijna helft franchisenemers ontevreden over franchisegever

Bijna helft franchisenemers ontevreden over franchisegever

Uit onderzoek van Rabobank blijkt dat liefst vier van de tien van de franchisenemers niet tevreden zijn over de samenwerking met de franchisegever. Bijna de helft ziet te weinig toegevoegde waarde van de franchisegever in verhouding tot de kosten.

Ontevredenheid over online aspect

Daarnaast zegt meer dan 40% onvoldoende inkomen te kunnen genereren binnen het verdienmodel van hun formule. Ook over de communicatie (40%), het toekomstperspectief (25%) en de logistiek (35%) heerst er ontevredenheid. Zelfs 60% vindt dat de verdeling van de kosten en de opbrengsten van de online verkoop niet eerlijk is: “De online verkopen komen uitsluitend ten goede aan de franchisegever, deze is hiermee een extra concurrent”, stelt één van de franchisenemers volgens het onderzoek.

 

Op een aantal vlakken zijn er wel grote verschillen tussen foodretail en non-foodretail: zo is 71% in de foodretail tevreden over het verdienmodel, terwijl dat bij non-food slechts 46% is. Langs de andere kant is slechts 33% van foodretailers tevreden over de online verkoop; bij non-food is dat met 54% een stuk hoger.

 

80% van de ondernemers zegt tevreden te zijn over de vrijheid in ondernemerschap, zoals het zelfstandig opstellen van commerciële acties en de inrichting van de winkel. 68% is tevreden over de vrijheid rond het samenstellen van het assortiment.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Dieprood Galeria Kaufhof (en Inno) vestigt alle hoop op fusie

20/07/2018

Galeria Kaufhof (waar ook Galeria Inno toe behoort) zit diep in de rode cijfers: het verlies zou er oplopen tot zo'n 30 miljoen euro. Een fusie tussen Karstadt en Galeria Kaufhof moet volgens eigenaar Hudson's Bay heil brengen.

Een mooiere en energiezuinigere winkel zonder investering

18/07/2018

(publireportage) Wilt u al uw winkelfilialen voorzien van LED-verlichting? Maar ziet u op tegen het gedoe, om van de forse investering nog maar te zwijgen? Maxeda kiest daarom voor Light as a Service voor hun Brico en Praxis winkels en bespaart tot wel 70% aan energie.

Walmart en Microsoft bundelen krachten tegen Amazon

18/07/2018

Walmart is de grootste retailconcurrent van Amazon en Microsoft is de belangrijkste rivaal voor Amazons clouddiensten. Beide bedrijven proberen de internetreus nu wat meer tegenwind te geven met een strategisch partnerschap voor vijf jaar.

Retailhub x Living Tomorrow: Nieuwe innovatieworkshops op maat

17/07/2018

Wat worden de megatrends van morgen en hoe ziet je strategie er best uit? Neem een frisse innovatiestart met de workshops van retailhub en Living Tomorrow: een gezonde mix van plezier, ontspanning en topeducatie op maat van je bedrijf.

Amazon Prime Day zorgt dit jaar voor spektakel en controverse

17/07/2018

Amazon Prime-leden vieren vandaag het jaarlijkse kortingenevenement Prime Day. De controversiële shopfeestdag wordt steeds grootser: Amazon startte het koopfestival met heuse muziekoptredens en ook concurrerende retailers pakken inmiddels met stuntprijzen uit.

Bol.com gaat distributiecentrum verdubbelen

16/07/2018

Minder dan een jaar na de officiële opening barst het distributiecentrum van bol.com in Waalwijk al uit zijn voegen. Begin 2019 beginnen uitbreidingswerken die een verdubbeling van de oppervlakte met zich meebrengen.