Black Friday bij Amazon overschaduwd door grote staking

Black Friday bij Amazon overschaduwd door grote staking

Werknemers van Amazon in Duitsland prikten Black Friday als de uitgelezen dag om het werk neer te leggen. Met de staking willen ze hun eis om meer loon en betere arbeidsvoorwaarden kracht bijzetten. De actie loopt tot zaterdagavond.

Betere loons- en arbeidsvoorwaarden

Wie in de Duitse webshop van e-commercereus Amazon een Black Friday-deal wil meepikken, moet mogelijk langer wachten op zijn pakje. Op vraag van vakbond Verdi leggen werknemers van de Duitse Amazonvestigingen immers het werk neer, uitgerekend op een belangrijke hoogdag voor e-commerce. Dat is ook slecht nieuws voor Belgen en Nederlanders, want de distributie binnen het Nederlandstalige gebied wordt ook vanuit Duitsland gedaan.

 

Met de staking wil het personeel van de zes grote distributiecentra van Amazon in Duitsland zijn eis om betere arbeids- en loonsvoorwaarden extra onder de aandacht brengen. Verdi voert al jaren een strijd met Amazon, waarbij stakingen geen uitzondering zijn. Volgens de vakbond zou Black Friday de gelegenheid bij uitstek zijn voor Amazon om de eigen werknemers te belonen, zeker met de eindejaarsdrukte in het vooruitzicht.

 

De staking loopt tot zaterdagavond. Ook in Piacenza, het belangrijkste distributiepunt voor Amazon in Italië, legt een deel van het personeel het werk neer.