Blokker Holding wil Maxi Toys afstoten

Blokker Holding wil Maxi Toys afstoten
Shutterstock

Blokker Holding is op zoek naar een overnemer voor speelgoedwinkelketen Maxi Toys en zou daarvoor een tijdje geleden de zakenbank Rothschild onder de arm hebben genomen. De Belgische keten maakt al twintig jaar deel uit van de groep.

200 winkels

Maxi Toys is momenteel met ongeveer 200 winkels actief in België, Frankrijk, Luxemburg, Zwitserland, Italië en Marokko. Samen met Bart Smit, Toys XL en Intertoys maakt de keten deel uit van het speelgoedsegment van Blokker Holding, dat momenteel een forse verandering doorvoert. Blokker wil immers alle speelgoedwinkels onder de vlag van Intertoys brengen, al heeft het met Maxi Toys blijkbaar dus andere plannen. Dat melden bronnen aan De Tijd.

 

Maxi Toys werd in 1987 opgericht door de Belg Philippe Paré, die de keten na een eerste groeifase in 1997 verkocht aan de Blokker Holding. De keten zou momenteel een omzet halen van ongeveer 250 miljoen euro en brutobedrijfswinst tussen twaalf en veertien miljoen euro.

 

Sector onder druk

De verkoop wordt in ieder geval geen eenvoudige opdracht: retail staat in alle sectoren onder druk en dat is ook zo in de speelgoedsector. Zo moest Fun onlangs nog een volledig nieuwe strategie op poten zetten om te overleven en ook grote spelers als Toys ‘R’ Us kampen met problemen. Dat is voor een groot deel het gevolg van de online verkoop. Zo blijkt uit cijfers van BeCommerce dat Belgen in het vierde kwartaal van 2016 bijna een derde van hun speelgoed online kochten.

 

De plannen van Blokker Holding om al zijn speelgoedwinkels onder te brengen bij Intertoys voltrekken zich ook niet zonder slag of stoot. De franchisenemers van Intertoys pikken het immers niet dat ze met de omgebouwde filialen van Bart Smit nu plots met extra concurrentie in hun regio zitten en proberen via de rechter de hele operatie tegen te houden.

 

De speelgoedketens zijn niet de enige tak waar er veranderingen op til staan binnen de Blokker Holding. Zo liet het bedrijf begin vorige maand nog verstaan dat in België 69 van de 190 vestigingen van Blokker de deuren zullen sluiten, waarbij 302 jobs verloren gaan. De voorbije twee jaar sloot het bedrijf ook al vijftig winkels in Nederland.