Blokker koopt MaxiToys en Intertoys terug

Intertoys komt weer in Nederlandse handen bij Blokker.
Foto: Bjoern Wylezich / Shutterstock.com

Speelgoedketens Intertoys en MaxiToys komen terug in handen van Blokker. Eigenaar Michiel Witteveen koopt de in 2017 afgestoten formules terug voor een "scherpe prijs".

 

Banken blokkeren inkoop

De nieuwe eigenaar van Blokker, Michiel Witteveen, neemt MaxiToys en Intertoys over van de Portugese investeerder Green Swan. Welke overnamesom daarmee gepaard gaat; is niet bekend. Wel geeft Witteveen aan dat het om een scherpe prijs gaat. Markant detail: de twee speelgoedketens maakten vroeger ook al deel uit van de Blokker-groep.

 

Green Swan, dat de ketens na hun eerdere faillissement kocht, zou nu in financiële moeilijkheden zitten: banken weigerden naar verluidt om de belangrijke eindejaarsinkoop voor te financieren, terwijl de speelgoedketens net dan voor miljoenen voorraad moeten inkopen voor de feestdagen. Ook Witteveen kreeg geen hulp van de banken, aldus de Telegraaf, maar doet het naar eigen zeggen met eigen middelen en "enkele private investeerders".

 

Bundeling maakt succes

Alleen in Spanje en Portugal blijft Green Swan eigenaar van de speelgoedketens, al vreest men daar voor hun toekomst. Witteveen ziet potentieel door de schaal van de onderneming: hij brengt beide formules samen onder in de Nederlandse vennootschap Mirage Toys, naast Mirage Retail dat Blokker en Big Bazar bevat. 

 

"Het verschil wordt gemaakt door de bundeling van succesvolle winkels en merken in één groep. Door deze overname ontstaat een sterke speler op de Europese markt die qua schaalgrootte in staat is om bij de inkoop de beste deals te sluiten", aldus Witteveen volgens de krant. 
 

In een exclusief interview met RetailDetail geeft CEO Alain Hellebaut van Maxi Toys duiding bij de winnende strategie van de speelgoedketen