Blokker-overnemer ziet ruimte voor wel 250 Mega World-winkels

Het interieur van een winkel van Blokker
Shutterstock.com

Op 7 mei gaat de Nederlandse ondernemer Dirk Bron in België van start met zijn nieuwe outletformule Mega World, in de voormalige panden van Blokker. De winkels zullen een Amerikaanse uitstraling krijgen en artikelen verkopen met minstens 50% korting.

 

Hoge ambities

Het nieuws dat een relatief onbekende ondernemer de 123 Belgische filialen van Blokker overneemt, leidde vorige week tot heel wat scepsis. Waarnemers stelden zich vragen over het zakenmodel én over de figuur Dirk Jan Bron, een discreet man die aanvankelijk liever niet met de pers wou praten. In de Nederlandse krant NRC geeft hij nu toch enige toelichting over de plannen in België, en die zijn behoorlijk ambitieus. 

 

De nieuwe formule Mega World krijgt een Amerikaanse uitstraling, verklaart de overnemer. In de winkels zullen klanten een mix van producten vinden: de zakenman heeft naar eigen zeggen in zijn logistiek centrum in Maasmechelen al "zeer scherpe partijen" klaarstaan. Alles in de winkel is minstens 50% goedkoper dan de winkeladviesprijs, belooft hij.

 

Hoewel Bron tegenover de Belgische vakbonden de garantie heeft gegeven dat de winkels sowieso één jaar openblijven en dat alle 670 werknemers die periode in dienst blijven, gaan de ambities veel verder. De handelaar ziet mogelijkheden om nog wel honderd extra winkels te openen: "In België is ruimte voor 250 van dit soort winkels. Dan heb je echt een landelijke dekking."

 

"Vasthoudende ondernemer"

De 59-jarige Bron is al jaren gespecialiseerd in de aan- en verkoop van restpartijen of overstocks: fabrikanten die te veel hebben geproduceerd of retailers die te veel hebben ingekocht, bieden vaak grote hoeveelheden producten aan tegen voordelige tarieven. Bron doet dan een bod en verkoopt de voorraden door aan budgetketens. Voortaan gaat hij ze dus zelf verkopen. Blijkbaar speelt hij al langer met dat idee: in hetzelfde artikel bevestigt Blokker-eigenaar Michiel Witteveen immers dat Bron al langer interesse toonde om winkels over te nemen: "Hij kwam eigenlijk elk halfjaar bij me langs om te vragen of er iets te koop was."

 

De ondernemer is vooral bekend omdat hij in de jaren 1980 op jonge leeftijd sportketen Aktiesport oprichtte, een keten die hij daarna verkocht – en die vandaag nog steeds bestaat, als onderdeel van de Britse groep JD Sports Fashion. Later kwam hij enkele malen in het nieuws met pogingen om koopjeswinkels te openen, onder andere ook in België: in vijftien panden van de ter ziele gegane modeketen Superconfex. Dat mislukte telkens, maar toch laat Blokker-topman Witteveen zich erg positief uit over de zakenman: "Het is een hele vasthoudende ondernemer. Dat waardeer ik in iemand."