Boeken dicht voor Toys ‘R’ Us

Boeken dicht voor Toys ‘R’ Us
Shutterstock

Het finale einde is nu wel heel dichtbij voor de gewezen speelgoedgrootheid Toys “R” Us. Nadat eerder al de doodsklokken luidden over de 100 Britse winkels, gaan nu ook de meer dan 700 Amerikaanse winkels hun deuren sluiten.

 

33.000 jobs op de helling

Eind februari raakte al bekend dat de Britse tak van Toys ‘R’ Us het faillissement had aangevraagd, waardoor meer dan 3.000 banen op de tocht staan. Nu heeft CEO David Brandon ook de sluiting van alle Amerikaanse winkels aangekondigd. Eerder gingen er al 182 dicht, nu start ook bij de resterende 700 de “totale uitverkoop”. Tenzij er hier of daar nog een overnemer opduikt, staan door de sluiting liefst 33.000 banen op de helling.

 

Op zijn hoogtepunt telde de Amerikaanse speelgoedketen, die in 1948 werd opgericht, meer dan 2000 winkels wereldwijd. Dat aantal is intussen teruggelopen tot 1600, de Britse en Amerikaanse winkels inbegrepen. Toys ‘R’ Us miste compleet de internettrein ‑ de voorbije twee jaar steeg de wereldwijde onlineverkoop van speelgoed met liefst 55% tot 17 miljard dollar ‑ en zag almaar meer klanten vertrekken naar concurrenten als Amazon en Walmart. Bovendien stapelt de keten, die in 2005 in handen kwam van enkele durfkapitaalgroepen, sinds 2013 de verliezen op.

 

De sluiting is ook slecht nieuws voor speelgoedfabrikanten als Hasbro en Mattel: die zijn niet alleen een grote distributeur kwijt, maar ook een van hun beste ‘etalages’ om hun producten aan te prijzen bij kinderen en hun ouders.