Braziliaanse dochter drukt groei van Ontex

Braziliaanse dochter drukt groei van Ontex

Braziliaanse dochter drukt groei van Ontex
Shutterstock

De overname van het Braziliaanse Hypermarcas blijkt voorlopig geen onverdeeld succes voor Ontex. Kinderziekten bij de nieuwste telg zetten het voorbije jaar een domper op de wereldwijde groei van de Belgische luierfabrikant.

 

Rem op groei

Ontex laat op zich mooie cijfers optekenen voor 2017: de producent van onder meer babyverzorgingsproducten zag zijn omzet groeien met 18,2% en klokte af op een winst van 266,4 miljoen euro. Toch zijn de resultaten geen onverdeeld succes voor het bedrijf uit Erembodegem, dat met overnames in Brazilië en Mexico gehoopt had op een sterkere groei.

 

Vooral Ontex Brazil, ontstaan na de overname van het Braziliaanse Hypermarcas in maart vorig jaar, hinkt achterop en heeft een negatieve impact op de winstgevendheid van de Ontex-groep als geheel, die zijn winst ziet stijgen met 11,3% in plaats van 12%.

 

Kinderziekten

Het bedrijf gaf tijdens het derde kwartaal aan dat onder meer grondstofprijzen en wisselkoerseffecten aan de basis liggen van de tegenvallende resultaten van de Braziliaanse tak. Ontex Brazil bleek echter ook té vrij om te springen met kortingen, die niet in de boekhouding opgenomen bleken en het moederbedrijf 15 miljoen kosten opleverden.

 

Dat bleek de spreekwoordelijke druppel voor Ontex-CEO Charles Bouaziz, die meteen ingreep in de kortingenpolitiek en de werkwijzen van de Braziliaanse dochteronderneming. "We werken de kinderziekten van Ontex Brazil zo snel mogelijk weg en behouden het vertrouwen in het aanwezige groeipotentieel," aldus Bouaziz.

 

Ontex telde begin vorig jaar nog 286 miljoen euro neer voor het Braziliaanse Hypermarcas. De overname kadert binnen een bredere strategie waarmee Ontex tegen 2020 een plaats hoopt te veroveren binnen de top vijf van leveranciers van hygiënische wegwerpproducten.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Het einde van de retailmedewerker

20/03/2018

Voor het eerst kunnen we met zekerheid stellen dat de toekomst van werk echt bepaald wordt door futuristische evenementen. Mensen zullen net zo veelzijdig moeten worden als AI-technologieën en blockchain-applicaties. Ben je klaar?

Alibaba verdubbelt investering in Lazada

19/03/2018

Het Chinese Alibaba gaat opnieuw 2 miljard dollar (1,6 miljard euro) investeren in e-commercebedrijf Lazada, dat actief is in Zuidoost-Azië. Twee jaar geleden investeerde het al een gelijkaardig bedrag in de groep.

Samsonite toont nieuw winkelconcept in Antwerpen

19/03/2018

Antwerpen heeft er een nieuwe winkel bij van koffermerk Samsonite. De Samsonite Store opende vorige week in de Huidevettersstraat en lanceert er ook het nieuwe lifestylemerk Samsonite RED.

Fox & Cie is sterkhouder in een krimpende markt

19/03/2018

Fox & Cie blijft een sterke koers varen ondanks moeilijke tijden op de markt. Het Belgische speelgoedconcern, dat al van bij de start in 2014 fors inzet op uitbreiding, sloot 2017 af met een indrukwekkende groei van 49%.

Consumenten tegen supermarkten: "Voed ons op!"

19/03/2018

Consumenten vragen supermarkten om duurzamere aankopen te stimuleren in de nieuwe campagne ‘ik ben meer dan mijn kassaticket’. Zes ngo’s gaan daarvoor de samenwerking aan op initiatief van blogster Ingrid Renders van Maison Slash.

Eigenaar CK Hutchison zet stap opzij

19/03/2018

Li Ka-shing, de eigenaar en topman van CK Hutchison (het bedrijf achter ketens als Kruidvat en ICI Paris XL), zet half mei een stap opzij. Dan geeft de 89-jarige de fakkel door aan zijn oudste zoon, Victor Li.

Back to top