Brexit halveert handel met Verenigd Koninkrijk

Shutterstock.com

De brexit laat zich voelen langs beiden kanten van Het Kanaal. In de maand januari kreeg de handel van en naar het Verenigd Koninkrijk flinke klappen; vooral de voedingssector moet het zwaar ontgelden.

 

Voedingssector grootste slachtoffer

Volgens The Guardian is de Britse export naar de EU in januari met liefst 40,7% teruggevallen. Het Office for National Statistics berekende dat de export met 5,6 miljard pond (6,5 miljard euro) afnam, terwijl de import daalde met 28,8% of 6,6 miljard pond (7,6 miljard euro). Samen met de nieuwe lockdown resulteerde de brexit in de grootste maandelijkse daling van de Britse handel in meer dan twintig jaar.

 

De uitvoer van levensmiddelen en levende dieren naar de EU werd het hardst getroffen en werd in januari liefst tweederde kleiner. In vergelijking met een jaar geleden werd er zelfs 83% minder vis en schaaldieren uitgevoerd, wat al leidde tot hevig protest van de visserijsector. Voedingsmiddelen en levende dieren maken evenwel slechts 7% van de totale Britse uitvoer uit.

 

Ook de handel tussen België en het Verenigd Koninkrijk viel in januari sterk terug, schrijft De Standaard. Uit cijfers van de Nationale Bank blijkt dat de invoer van Britse producten en diensten met meer dan helft afnam (-54,4%). Belgische bedrijven zagen op hun beurt de export naar het Verenigd Koninkrijk met 35% dalen. De Nationale Bank wijst wel op het feit dat heel wat ondernemingen eind vorig jaar anticipeerden op mogelijke problemen en hun voorraden aanvulden.