Britse discounters lonken naar Europese vasteland | RetailDetail

Britse discounters lonken naar Europese vasteland

Britse discounters lonken naar Europese vasteland

Supermarkt- en drogisterijketens moeten zich wapenen tegen de komst van (super)goedkope discountketens uit de Angelsaksische wereld. Onder meer de Britse reuzen Poundland en B&M staan klaar om de Noordzee over te steken.

 

Al gestart in Spanje en Duitsland

“De prijsbeukers Action, Big Bazar en Op=op zijn nog maar het begin. In de Verenigde Staten, maar ook in Groot-Brittannië, wemelt het inmiddels van de snelgroeiende, soms beursgenoteerde discountketens die supermarkten en drogisterijen het leven zuur maken. En die komen naar het Europese vasteland”, zo waarschuwt de Nederlandse krant FD.

 

Aan (super)goedkope winkels in food én non-food alvast geen gebrek in Groot-Brittannië: behalve Primark, Aldi en Lidl (die de klassieke Britse retail op zijn grondvesten doen daveren) zijn er liefst negen ketens die voor géén geld - soms zelfs letterlijk één pond (foto) - shampoo, schoonmaakmiddelen, tuinartikelen of chocolade verkopen. B&M, Poundland, 99p, Poundworld, Poundstretcher, Home Bargains en Wilko tellen samen al duizenden winkels en openen nieuwe vestigingen aan de lopende band.

 

Vooral Poundland en B&M tonen zich zeer strijdlustig, klinkt het in de zakenkrant: “Europa is in de ogen van Poundland en B&M, die beide naar het vasteland willen komen, braakliggend terrein. De enige internationale, ambitieuze discountketens zijn er Tedi en Action en in sommige landen ontbreekt zelfs een volwaardig discountkanaal.”

 

Poundland heeft intussen al Dealz-winkels geopend in Spanje, terwijl B&M Ja Woll-winkels heeft gelanceerd in Duitsland. En dus is het niet de vraag óf die ketens ook naar de Lage Landen komen, maar wel wanneer. De grote ketens zijn bij deze alvast gewaarschuwd.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Blokker krikt online ambities verder op

22/03/2018

Blokker zet zijn interne herstructurering voort, ditmaal met de integratie van Nextail en de verhuis van het Blokker-hoofdkantoor naar Amsterdam Zuidoost. Daarmee hoopt de winkelketen vooral zijn online groei een sterke impuls te geven.

CEO Peter Somers wil RetailDetail naar een hoger niveau tillen

22/03/2018

Sinds januari 2018 heeft RetailDetail een nieuwe CEO. Peter Somers, e-commerceondernemer en voormalig directielid van bpost, koestert grote groeiambities voor het bedrijf.

“Protectionisme maakt iedereen armer” (Christian Verschueren, EuroCommerce)

22/03/2018

Handelsoorlogen en discriminatie binnen de eenheidsmarkt vergroten de druk op retailers in Europa. Algemeen directeur Christian Verschueren van EuroCommerce maakt zich zorgen, maar blikt vol vertrouwen vooruit.

Komt er een Metro/Makro Cash & Carry in Charleroi?

21/03/2018

De Metro-groep zou interesse hebben in de oude groentenhal van Charleroi als locatie voor een nieuwe vestiging. Met de komst van een Metro voor professionals zou ook de aantrekkingskracht van de site, thuishaven van 35 concessiehouders, verhogen.

Omzet e-commerce vorig jaar over 10 miljard euro

21/03/2018

E-commerce zit in de lift, ook in België. Toch is er nog erg veel groeipotentieel online: dat is de belangrijkste conclusie van BeCommerce, dat in zijn Market Monitor 2017 een online omzet van 10,05 miljard euro noteert voor België.

Claire’s vraagt faillissement aan

21/03/2018

De Amerikaanse keten Claire’s heeft nu ook officieel het faillissement aangevraagd. Het gaat daarbij wel enkel over de Amerikaanse tak van het bedrijf.

Back to top