Britse retailers bereiden zich voor op harde Brexit

Britse retailers bereiden zich voor op harde Brexit
Shutterstock.com

Het uitblijven van een Brexit-deal maakt Britse retailers nerveus. Aldi UK vraagt zijn leveranciers om een noodplan te voorzien en ook andere supermarktketens vrezen voor prijsstijgingen en logistieke problemen.

 

Vertragingen en prijsstijgingen

De Britse divisie van Aldi heeft zijn foodleveranciers een mail gestuurd waarin ze aandringt op samenwerking om de potentiële implicaties van een Brexit zonder akkoord te helpen begrijpen en om het risico op eventuele negatieve effecten te verkleinen. De retailer stelt zijn handelspartners gedetailleerde vragen over de ingrediënten en verpakkingsmaterialen die ze vanuit de Europese Unie invoeren, over het aantal Europese werknemers, en over de mogelijke implicaties die de tarieven van de Wereldhandelsorganisatie kunnen hebben voor hun producten.

 

Niet enkel Aldi toont zich bezorgd: Sainsbury’s waarschuwt voor de gevolgen van mogelijke vertragingen bij de douane en Tesco verwacht dat het uitblijven van een deal tot prijsstijgingen zal leiden. Ook ASDA vreest dat vers voedsel zal liggen rotten aan de grens en dat de supermarktbranche ernstige financiële gevolgen zal ondervinden.

 

De onrust in de sector werd aangewakkerd nadat Brits onderhandelaar Dominic Raab verklaarde dat Groot-Brittannië zich moet voorbereiden op de mogelijkheid dat de onderhandelingen met de Europese Unie mislukken. Hij suggereerde namelijk dat supermarktketens voedselvoorraden zouden moeten opslaan in het geval van een Brexit zonder deal.