Bruna verwacht beterschap ondanks nieuwe verliezen | RetailDetail

Bruna verwacht beterschap ondanks nieuwe verliezen

Bruna verwacht beterschap ondanks nieuwe verliezen
Foto Shutterstock

Boekwinkelketen Bruna blijft de verliezen opstapelen. Volgens het Financieele Dagblad kwam er in 2016 opnieuw een malus van zeven miljoen euro in de tabellen terecht, net als het jaar voordien. Toch zou er vanaf dit jaar beterschap zijn.

Moeilijke periode duurt langer dan verwacht

Bruna heeft een zware tijd achter de rug: door opeenvolgende verliesjaren was het eigen vermogen eind vorig jaar zelfs 6,6 miljoen euro negatief geworden. De aandeelhouders, ING en Post NL, dienden het bedrijf te stutten met extra krediettoezeggingen. Die moeilijke periode duurt ook al langer dan verwacht: in oktober 2014 meldde de concerndirectie nochtans dat het dieptepunt voorbij was. Door miljoeneninvesteringen op een aantal terreinen zou de keten dat jaar nog een verlies maken, maar vanaf 2015 zouden opnieuw positieve cijfers worden bijgeschreven.

 

Die positieve vooruitzichten werden echter geen bewaarheid: in 2015 en 2016 werden opnieuw rode cijfers geschreven. De zowat 300 winkels van de keten blijven last hebben van de concurrentie van de online verkoop van boeken en bovendien draaien de eigen digitale projecten nog niet zoals verhoopt.

 

Intussen toch beterschap

Toch zou er nu beterschap zijn. “Sinds begin 2017 heeft het bedrijf zijn organisatie versterkt en zijn de resultaten in korte tijd al sterk verbeterd door meer focus en efficiëntie. Inmiddels verschuift de aandacht weer naar omzetgroei, onder meer door het openen van nieuwe winkels, aanpassingen in het assortiment en aanscherping van de formule”, heet het.

 

Bruna zet ook zelf meer in op online verkoop. Recentelijk meldde de keten op dat vlak nog dat klanten die in een Bruna-winkel een boek bestellen, voortaan mogen rekenen op 24 uurs-levering. Ze kunnen hun aankoop de volgende dag gratis in de winkel ophalen of thuisgebracht krijgen. Daartoe zette ze een samenwerking op met CB.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Amazon zet zinnen op winkels Toys ‘R’ Us

20/03/2018

Amazon zou interesse tonen in verschillende winkels van het failliete Toys ‘R’ Us. Sommige locaties en panden van de Amerikaanse speelgoedketen zou Amazon willen gebruiken voor eigen retailconcepten.

Het einde van de retailmedewerker

20/03/2018

Voor het eerst kunnen we met zekerheid stellen dat de toekomst van werk echt bepaald wordt door futuristische evenementen. Mensen zullen net zo veelzijdig moeten worden als AI-technologieën en blockchain-applicaties. Ben je klaar?

Alibaba verdubbelt investering in Lazada

19/03/2018

Het Chinese Alibaba gaat opnieuw 2 miljard dollar (1,6 miljard euro) investeren in e-commercebedrijf Lazada, dat actief is in Zuidoost-Azië. Twee jaar geleden investeerde het al een gelijkaardig bedrag in de groep.

Samsonite toont nieuw winkelconcept in Antwerpen

19/03/2018

Antwerpen heeft er een nieuwe winkel bij van koffermerk Samsonite. De Samsonite Store opende vorige week in de Huidevettersstraat en lanceert er ook het nieuwe lifestylemerk Samsonite RED.

Fox & Cie is sterkhouder in een krimpende markt

19/03/2018

Fox & Cie blijft een sterke koers varen ondanks moeilijke tijden op de markt. Het Belgische speelgoedconcern, dat al van bij de start in 2014 fors inzet op uitbreiding, sloot 2017 af met een indrukwekkende groei van 49%.

Consumenten tegen supermarkten: "Voed ons op!"

19/03/2018

Consumenten vragen supermarkten om duurzamere aankopen te stimuleren in de nieuwe campagne ‘ik ben meer dan mijn kassaticket’. Zes ngo’s gaan daarvoor de samenwerking aan op initiatief van blogster Ingrid Renders van Maison Slash.

Back to top