Brusselse retail houdt stand na aanslagen | RetailDetail

Brusselse retail houdt stand na aanslagen

Brusselse retail houdt stand na aanslagen

Uit cijfers van Roularta Business Information blijkt dat de handel in Brussel in de periode na de aanslagen goed heeft standgehouden: het aantal faillissementen in de eerste acht maanden van het jaar was zelfs het laagste sinds 2012.

Einde steunmaatregelen eind dit jaar

In de eerste acht maanden van 2016 werden 165 handelszaken failliet verklaard en daarnaast besloten nog eens 480 om zelf hun activiteiten stop te zetten. In beide gevallen gaat het over het laagste aantal sinds 2012. Het aantal faillissementen ligt ook 22% lager dan in 2015, bij het aantal stopzettingen is dat 11%.

 

Ook de horeca kreeg niet de zware klap te verduren die verwacht werd: in de eerste acht maanden werd 254 horecazaken failliet verklaard, exact hetzelfde aantal als een jaar eerder. "We zijn aangenaam verrast", aldus Christine Mattheeuws, voorzitter van ondernemersfederatie NSZ. Ze vreest wel dat de echte terugslag nog moet komen. Na de aanslagen is de regering op de proppen gekomen met een aantal steunmaatregelen, maar die vallen eind dit jaar weg.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

2017 was recordjaar voor Miko

23/03/2018

De koffie- en kunststoffengroep Miko heeft er naar eigen zeggen een recordjaar opzitten. Zo wist het ondanks een zware vergelijkingsbasis toch een omzetstijging te bewerkstelligen. Ook de winst maakte een kleine groei door.

Aveve noteert na vijf jaar opnieuw groei

23/03/2018

Aveve mag dan een vinger in de pap hebben in zowat elke schakel van de landbouwketen, toch stagneerde de groei van de Belgische land- en tuinbouwgroep tussen 2012 en 2016. Het voorbije jaar kon topman Eric Lauwers het tij keren met een groei van 4%.

Blokker krikt online ambities verder op

22/03/2018

Blokker zet zijn interne herstructurering voort, ditmaal met de integratie van Nextail en de verhuis van het Blokker-hoofdkantoor naar Amsterdam Zuidoost. Daarmee hoopt de winkelketen vooral zijn online groei een sterke impuls te geven.

CEO Peter Somers wil RetailDetail naar een hoger niveau tillen

22/03/2018

Sinds januari 2018 heeft RetailDetail een nieuwe CEO. Peter Somers, e-commerceondernemer en voormalig directielid van bpost, koestert grote groeiambities voor het bedrijf.

“Protectionisme maakt iedereen armer” (Christian Verschueren, EuroCommerce)

22/03/2018

Handelsoorlogen en discriminatie binnen de eenheidsmarkt vergroten de druk op retailers in Europa. Algemeen directeur Christian Verschueren van EuroCommerce maakt zich zorgen, maar blikt vol vertrouwen vooruit.

Komt er een Metro/Makro Cash & Carry in Charleroi?

21/03/2018

De Metro-groep zou interesse hebben in de oude groentenhal van Charleroi als locatie voor een nieuwe vestiging. Met de komst van een Metro voor professionals zou ook de aantrekkingskracht van de site, thuishaven van 35 concessiehouders, verhogen.

Back to top