Cadeaukaarten twee jaar geldig in Nederland, nu België nog

Foto: Shutterstock

In Nederland blijven cadeaubonnen voortaan minimum twee jaar geldig. Ook in België gaan stemmen op om de geldigheidstermijn verplicht te verlengen: op dit moment zijn er namelijk grote verschillen tussen de retailers.

 

Nederland: verplicht minstens twee jaar geldig

De Nederlandse Kamer heeft een motie gestemd die ervoor zorgt dat een cadeaukaart binnenkort minstens twee jaar lang geldig moet blijven. De verplichte minimumtermijn ligt op dit moment nog op een jaar, maar de Consumentenbond pleit al lang voor een langere geldigheidstermijn.

 

Volgens de Nederlandse Consumentenbond klagen mensen het vaakst over de te korte termijn van cadeaubonnen. Een consument op tien zou een cadeaukaart wel eens hebben laten vervallen. Er bestaat wel al een keurmerk voor cadeaukaarten, die garandeert dat de kaarten minstens drie jaar geldig zijn, maar hebben slechts zeven verschillende uitgevers van cadeaukaarten zich bij aangesloten.

 

Meestal maar een jaar geldig in België

In België wordt het debat eveneens geopend door radioprogramma De Inspecteur van Radio 2. Radio-inspecteur Sven Pichal merkt dat er grote verschillen in geldigheid zijn tussen de verschillende retailers. De meeste bonnen zijn maar tot een jaar geldig en dat vindt Pichal niet kunnen.

 

Hij pleit zelfs voor levenslang bruikbare cadeaukaarten: “Wij pleiten voortaan voor cadeaubonnen die onbeperkt geldig blijven. Hopelijk komt ooit het besef dat een onbeperkte cadeaubon een pak klantvriendelijker is”, klinkt het betoog van de radiomaker. Nochtans merken ze bij Ikea dat zeventig procent van de klanten de bon al binnen het jaar gebruikt.

 

Juridisch horen cadeaukaarten in principe tien jaar geldig te zijn, zegt advocaat Tom Heremans aan Radio 2, hoewel het geen probleem is om daar van af te wijken: "Cadeaubonnen zijn contractuele verbintenissen tussen de verkoper en de consument. Voor zulke verbintenissen schrijft het Burgerlijk Wetboek een verjaringstermijn van tien jaar voor. De partijen kunnen van die termijn wel afwijken en dus is er wettelijk geen probleem met een cadeaubon die maar een jaar geldig is.”