Carrefour experimenteert met robotwinkel in Brussel

Shutterstock

Carrefour opent binnenkort een sterk geautomatiseerde winkel, die alle dagen 24 uur op 24 open is. Het proefproject combineert een afhaalpunt voor onlineboodschappen met een grote verkoopautomaat voor alle soorten producten.

 

Voor stations of drukke stadswijken

Nog dit jaar of ten laatste begin volgend jaar opent Carrefour een nieuwsoortige Express-buurtwinkel nabij de Brusselse Grote Markt, op een boogscheut van het Centraal Station. Het wordt een winkel die 7 dagen op 7 en 24 uur op 24 open zal zijn.

 

“Mensen komen binnen en duiden op een scherm aan wat ze willen kopen. Ze betalen en meteen daarna stelt een machine hun boodschappenpakket samen”, zegt Carrefour-woordvoerder Baptiste van Outryve bij de collega’s van De Tijd. “Alle soorten producten zijn er te koop. Verse producten, maar bijvoorbeeld ook diepvriesproducten en droge voeding.” Daarnaast doet de winkel ook dienst als afhaalpunt: “Wie online besteld heeft, kan zijn pakket afhalen in een locker.” In het nieuwe type winkel werken even veel mensen als in een klassieke Express, maar “verspreid over de hele dag en nacht. Ze bakken bijvoorbeeld brood en vullen voorraden aan”, zegt van Outryve.

 

Voor een goed begrip: het gaat om een experiment, maar Carrefour gelooft er naar eigen zeggen wel in: “We denken dat we dit soort winkels kunnen openen op plaatsen met veel potentieel, maar weinig plaats. Denk aan drukke wijken in een stad of in een station.”