Carrefour gaat in zee met Showroomprivé | RetailDetail

Carrefour gaat in zee met Showroomprivé

Carrefour gaat in zee met Showroomprivé
Foto: Shutterstock

Carrefour neemt een minderheidsbelang van 17% in flashsale-aanbieder Showroomprivé. De Franse supermarktgroep wil zo zijn digitale bereik en non-foodaandeel vergroten. Ex-aandeelhouder Conforama scheurt er wel flink de broek aan.

 

"Nieuwe stap in de versnelling van onze digitale strategie"

Het al even Franse Showroomprivé is de op één na grootste speler op het gebied van privéverkopen in Europa en biedt tijdelijke verkopen van merkproducten tegen korting aan leden aan. Carrefour neemt alle aandelen over van huishoudketen Conforama, onderdeel van de Steinhoff-groep, en betaalt er 79 miljoen euro voor. 

 

De deal kadert in de strategie van beide partijen om een sterk omnichannel-aanbod uit te werken, klinkt het in een persbericht. Onder andere op het commerciële domein en op de vlakken van marketing, logistiek en data zullen de bedrijven voortaan samenwerken. “Dit partnership is een nieuwe stap in de versnelling van onze digitale strategie, in een omnichannel-aanpak”, verklaart Alexandre Bompard, CEO van Carrefour. “Het laat Carrefour ook toe om de markt van online privéverkopen te betreden en zo het aanbod te versterken.” 

 

Privéverkopen in de hypermarkt?

Ook voor Showoomprivé laat de samenwerking toe om meer omnichannel te gaan werken, zeggen oprichters Thierry Petit en David Dayan. Hoe de privéverkopen dan in de praktijk meer omnichannel zullen worden, zeggen ze er echter nog niet bij.

 

Het oprichtersduo behoudt de meerderheidsstem in de algemene vergadering van Showroomprivé en heeft nog bijna een derde van het kapitaal in handen. Carrefour krijgt 13,7% van de stemrechten. De deal moet wel nog de goedkeuring afwachten van de Franse concurrentiewaakhond.

 

Aderlating van 78 miljoen euro voor Conforama 

Opvallend is dat Carrefour voor de aandelen van Showroomprivé amper de helft van de prijs betaalt die Conforama er veil voor had: in mei 2017 betaalde Conforama 27 euro per aandeel voor, goed voor een totaal van 175,4 miljoen euro. Dat is liefst 78 miljoen euro meer dan Carrefour nu op tafel legt. 

 

Ook toen was het de bedoeling dat Showroomprivé via het winkelnetwerk van Conforama internationaal zou kunnen groeien, terwijl het de winkels als afhaalpunten zou kunnen gebruiken. Het assortiment en het inkoopnetwerk van Conforama zouden bovendien van pas komen om privéverkopen mee te organiseren. De huishoudretailer wilde op haar beurt van de digitale en mobiele expertise van het Showroomprivé-team leren.

 

Moederbedrijf Steinhoff zit ondertussen echter in de financiele problemen, nu een groot boekhoudsschandaal aan het licht is gekomen. Van de weeromstuit zouden bij Conforama deze week tijdelijke bewindvoerders zijn aangesteld. Om de toekomst van de keten veilig te stellen, moet snel 200 miljoen euro worden gevonden. Het verklaart alvast de inderhaaste verkoop van het Showroomprivé aan Carrefour.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Blokker onthoofd: CEO Holding en CEO België stappen op

24/04/2018

Het einde lijkt nabij voor de Nederlandse winkelketen en holding Blokker. CEO Casper Meijer maakt vandaag bekend dat hij eind juni opstapt bij Blokker Holding, CEO Belux Bernd Bosch vertrekt zelfs meteen.

Fnac Darty groeit verder dankzij samenwerkingen

23/04/2018

Elektronicagroep Fnac Darty zag in het eerste kwartaal van 2018 de omzet licht groeien. De groep boekt naar eigen zeggen snelle vooruitgang en nam ook grote stappen in haar herstelplan: eind 2018 wil het voor 130 miljoen euro aan synergievoordelen.

Filet Pur: Hete standjes in het versrayon

20/04/2018

De meteorologische experts van RetailDetail Food voorspellen nu al: het wordt een gloeiend hete zomer voor de FMCG-branche. Waarom? Dat onthult ons ongezouten en flink gepeperde weekoverzicht.

Colruyt Group zet nieuwe stap op de tweedehandsmarkt

20/04/2018

Colruyt wil met internetplatform NewStory de tweedehandsmarkt voor babyspullen verder veroveren. Het nieuwe platform bouwt verder op het twee jaar oude Dreambaby Tweedehands, een webshop met twee inzamel- en afhaalpunten voor tweedehands babyspullen. 

Thierry Moubax (bpost): "Wie de boot niet wil missen, moet snel schakelen."

20/04/2018

Nog een grote naam voor het RetailDetail Congress van 26 april: bpost-marketingtopman Thierry Moubax zal er zijn visie geven over hoe marketing en handel in het algemeen ingrijpend zullen veranderen door de 'boom' in e-commerce.

The Future Of Shopping is Managementboek van het Jaar

20/04/2018

Met grote trots mag RetailDetail aankondigen dat de titel Managementboek van het jaar 2018 gaat naar het boek The Future Of Shopping: Waar iedereen retailer is van Pauline Neerman en Jorg Snoeck.