Carrefour speelt lokale kaart nog harder uit: producten van binnen straal van 40 kilometer in het rek

Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

Het verkorten van de keten en meer lokaal sourcen zijn thema's die overal in het retaillandschap almaar actueler worden. Carrefour duwt nu het gaspedaal nog wat dieper in. Het programma "Producenten uit je buurt" legt binnenkort producten in het rek van producenten die zich binnen een straal van 40 kilometer van de lokale supermarkt bevinden.

 

12.000 nieuwe producten

Met het initiatief introduceert Carrefour naar eigen zeggen 12.000 nieuwe producten van zo'n 800 producenten in zijn assortiment. De campagne wordt komend weekend afgetrapt met ontdekkingsdagen in alle grote hypermarkten van Carrefour in ons land.
 

In tegenstelling tot biologische producten is er geen onafhankelijke, objectieve definitie van wat "lokaal" is. Carrefour werkt met een definiëring die enkele jaren geleden werd uitgewerkt in samenwerking met de universiteit van Gembloux. Die verklaart de straal van 40 kilometer. Daarnaast moet de producent zelf ook aan een aantal criteria voldoen. De voornaamste daarvan is de kleinschaligheid: de betrokken landbouwbedrijven mogen niet meer dan 10 werknemers tellen.
 

Geen prijsonderhandelingen of leveringsquota

Om te vermijden dat die kleine boerderijen zich overtillen aan een klant als Carrefour, heeft de supermarktgroep een charter uitgewerkt dat de samenwerking in goede banen moet leiden. Zo is de relatie rechtstreeks, zonder inkoopkantoren. Die communicatielijn blijft onveranderd, tenzij de producent meer winkels wil gaan bevoorraden en zelf de perimeter van 40 kilometer verlaat. Op dat moment wordt de boerderij een "gewone" Belgische leverancier, die aan alle Belgische winkels moet kunnen leveren.
 

De andere engagementen die Carrefour aangaat hebben onder meer betrekking op de prijs: daarover wordt niet onderhandeld. Carrefour betaalt de prijs die de producent vraagt. De supermarktgroep eist ook geen exclusiviteit op, en de volumes die aan de Carrefour-winkel(s) worden geleverd, mogen niet meer dan 20 procent van het totale volume van de producent vertegenwoordigen. Carrefour legt ook geen levergaranties op: de producent levert wat hij kan, wanneer hij kan.