Cash blijft koning in België

Cash blijft koning in België

Cash blijft koning in België

Vorig jaar betaalde de gemiddelde Belg 150 keer digitaal, met zijn bankkaart of gsm. Dat is nog niet de helft van de gemiddelde Zweed en ligt vooral aan een teveel aan cashafhaalpunten en een tekort aan betaalterminals bij kleine zelfstandigen.

Te veel cashafhaalpunten

Zweden betalen het vaakst elektronisch: 317 keer per jaar. Aan het andere uiterste staan de Duitsers, met amper 49 digitale betalingen per jaar. Daar tussenin staan de Britten (249 keer per jaar), de Nederlanders (229), de Fransen (165) en dan de Belgen (150), blijkt uit cijfers van de Bank for International Settlements, die zakenkrant De Tijd kon inkijken.

 

Een van de verklaringen waarom cash in ons land nog altijd koning is: per inwoner telt België vijf keer meer cashafhaalpunten dan Nederland, terwijl er in Nederland per inwoner dubbel zoveel betaalterminals staan als bij ons. “De achterstand is vooral te verklaren doordat nog te weinig kleine zelfstandigen ‑ zoals bakkers, kappers en broodjesbars ‑ de mogelijkheid aanbieden om digitaal te betalen”, zegt Leo Van Hove, hoogleraar economie van de Vrije Universiteit Brussel. “Veel van hen accepteren alleen cash, omdat ze digitale betalingen te duur vinden.”

 

Flink wat troeven

Volgens de geldspecialist van de VUB heeft digitaal betalen nochtans flink wat troeven. “Cash moet worden vervoerd, geteld, herteld, gestockeerd en beveiligd. Dat kost banken en winkels miljoenen”, zegt Van Hove in De Tijd. “Digitale betalingen zijn veiliger en ze maken het de zwarte economie moeilijk.”

 

“In een land als Nederland kost een digitale betaling de maatschappij nu al minder dan een cashbetaling, want Nederlanders betalen zo vaak digitaal dat de kosten van digitale betalingen overstemd worden. Daar zijn we in België nog lang niet.”

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Amazon zet zinnen op winkels Toys ‘R’ Us

20/03/2018

Amazon zou interesse tonen in verschillende winkels van het failliete Toys ‘R’ Us. Sommige locaties en panden van de Amerikaanse speelgoedketen zou Amazon willen gebruiken voor eigen retailconcepten.

Het einde van de retailmedewerker

20/03/2018

Voor het eerst kunnen we met zekerheid stellen dat de toekomst van werk echt bepaald wordt door futuristische evenementen. Mensen zullen net zo veelzijdig moeten worden als AI-technologieën en blockchain-applicaties. Ben je klaar?

Alibaba verdubbelt investering in Lazada

19/03/2018

Het Chinese Alibaba gaat opnieuw 2 miljard dollar (1,6 miljard euro) investeren in e-commercebedrijf Lazada, dat actief is in Zuidoost-Azië. Twee jaar geleden investeerde het al een gelijkaardig bedrag in de groep.

Samsonite toont nieuw winkelconcept in Antwerpen

19/03/2018

Antwerpen heeft er een nieuwe winkel bij van koffermerk Samsonite. De Samsonite Store opende vorige week in de Huidevettersstraat en lanceert er ook het nieuwe lifestylemerk Samsonite RED.

Fox & Cie is sterkhouder in een krimpende markt

19/03/2018

Fox & Cie blijft een sterke koers varen ondanks moeilijke tijden op de markt. Het Belgische speelgoedconcern, dat al van bij de start in 2014 fors inzet op uitbreiding, sloot 2017 af met een indrukwekkende groei van 49%.

Consumenten tegen supermarkten: "Voed ons op!"

19/03/2018

Consumenten vragen supermarkten om duurzamere aankopen te stimuleren in de nieuwe campagne ‘ik ben meer dan mijn kassaticket’. Zes ngo’s gaan daarvoor de samenwerking aan op initiatief van blogster Ingrid Renders van Maison Slash.

Back to top