Champs-Elysées onttroond als duurste Europese winkelstraat

Champs-Elysées onttroond als duurste Europese winkelstraat
Shutterstock

De Parijse Champs-Elysées moet dit jaar straten uit Londen en Milaan laten voorgaan op Cushman & Wakefields lijst van duurste winkelstraten. De duurste winkelstraat in België is de Antwerpse Meir, die zijn prijzen 5,4% zag stijgen en op de Europese ranglijst naar plaats 17 klimt.

Retail dynamischer dan ooit

In zijn jaarlijks verslag stelt vastgoedmakelaar Cushman & Wakefield een voorzichtige groei van 0,5% vast van de huurprijzen die luxewinkels wereldwijd betalen voor een stek in de meest gegeerde winkelstraten. Volgens de makelaar is de retailsector "nooit zo innovatief en dynamisch geweest als vandaag, dankzij de mogelijkheden die nieuwe technologieën en concepten te bieden hebben".

 

De groeiende impact van e-commerce dwingt merken om van hun fysieke ‘flagshipstores’ technologische hoogstandjes te maken, die de veeleisende consument een totaalbeleving aanbieden binnen. Bij voorkeur mét uitzicht op een prestigieuze winkelstraat, waar ze met andere topmerken strijden om de aandacht van de gegoede consument.

 

Antwerpse Meir duurst

Eenzaam bovenaan de ranglijst prijkt nog steeds Upper Fifth Avenue in New York, dat met huurprijzen in de buurt van 28000 euro per vierkante meter meer dan zes keer zo duur is als de nummer 10 in de lijst, de Weense Kohlmarkt. De Avenue des Champs-Elysées, die jarenlang de top drie mocht afsluiten, valt nu terug naar een vijfde plaats. De Europese sublijst wordt dit jaar aangevoerd door de Londense New Bond Street, op de voet gevolgd door de Via Montenapoleone in Milaan. De Italiaanse steden doen het overigens goed in de ranking: Venetië en Firenze registreren een forse stijging van de huurprijzen, ook en vooral dankzij topmerken als Prada, Armani en Michael Kors die er een prijzig pand betrokken dit jaar.

 

In België neemt het vertrouwen bij de consument toe, en dat weerspiegelt zich in huurprijzen die vooral op de Louizalaan (Brussel, +1,4%) en de Meir (Antwerpen, +5,4%) stijgen. Die groei danken beide steden aan de komst van cosmeticaketens NYX, Rituals en Kiko, stelt de vastgoedmakelaar in zijn rapport. De Meir is de duurste straat van het land en betrekt wereldwijd de 28ste plaats, één plaats hoger dan een jaar geleden.