China bindt strijd aan tegen namaak

Shutterstock.com

China werkt aan een wet die webwinkels verantwoordelijk stelt voor schendingen van het intellectueel eigendom. Wie niet horen wil, moet voelen: zware overtreders zullen volledig dicht moeten.

 

Sluiting

Met de nieuwe regeling wil Peking webwinkels verplichten om actie te ondernemen tegen handelaars die namaakspullen verkopen. Webshops die niet optreden tegen overtreders, zouden zelfs helemaal moeten sluiten, meldt De Standaard. Vooral platformen als Alibaba en Pinduoduo hebben een kwalijke reputatie als het over namaak gaat. Beide bedrijven zijn om die reden ook een doorn in het oog van de Verenigde Staten.

 

De Chinese overheid wil de komende jaren trouwens nog meer regulerende wetgeving doorvoeren op verschillende terreinen. Zo werd deze maand al een wet goedgekeurd die de privacy van burgers online beter moet bewaken.

 

Bijna al die nieuwe regelgeving is erop gericht om de macht van grote techbedrijven als Alibaba en Tencent in te perken. De megaboete van 2,3 miljard euro die het bedrijf van Jack Ma dit voorjaar kreeg opgelegd wegens monopoliepraktijken, was daar een duidelijke illustratie van.