China legt Alibaba megaboete op

Shutterstock.com

China heeft webwinkelconcern Alibaba een boete van omgerekend 2,3 miljard euro opgelegd wegens monopoliepraktijken. In december startte de Chinese concurrentiewaakhond een onderzoek naar het imperium van miljardair Jack Ma.

 

Zelfregulering

De boete komt overeen met 4% van Alibaba's binnenlandse omzet in 2019 en is daarmee de hoogste die de Chinese overheid ooit oplegde, meldt de VRT. Volgens de toezichthouder zou het platform zijn dominante marktpositie hebben gebruikt om handelaars die hun goederen ook via concurrerende platforms aanboden te benadelen.

 

Alibaba zal nu verschillende maatregelen moeten nemen om een eerlijke concurrentie te garanderen en de consumentenrechten te respecteren. In de komende drie jaar moet het bedrijf van Jack Ma bij de toezichthouder ook rapporten over zelfregulering indienen.

 

Machtsstrijd

Alibaba – en vooral oprichter Ma – loopt al langer in het vizier van de Chinese autoriteiten. Nadat hij het economische beleid van president Jinping openlijk op de korrel nam, reageerde de Chinese overheid prompt door de geplande beursgang van Alibaba-zusterbedrijf Ant Group op het laatste moment tegen te houden. Ma liet zich vervolgens gedurende maanden niet meer in het openbaar zien. Pas eind januari verscheen hij weer ten tonele in een videoboodschap.

 

De acties tegen Alibaba passen in de ruimere inspanningen van Peking om de macht van de eigen grote techbedrijven in te perken. Tot voor kort waren die aan zeer wenig regels gebonden.

 

Dankbaar

In een reactie stelt Alibaba de boete “in alle nederigheid” te aanvaarden. “Deze straf is een belangrijk signaal om de vrije marktwerking te vrijwaren en e-commerceplatformen verder te ontwikkelen. Zonder hulp van de Chinese overheid had Alibaba nooit zo'n sterke groei kunnen doormaken. Voor die hulp zijn we vol dankbaarheid en respect”, citeert De Tijd de verklaring van het concern.