Colruyt geeft Fiets! flink duwtje in de rug

Elektrische fiets van Hiron, huismerk van Colruyt-keten Fiets!
Foto: Colruyt Group

Sinds de overname van Fiets! door Colruyt Group vorig jaar, injecteerde de supermarktgroep al tien miljoen euro in de fietsenverkoper. Na de lockdown koerste de vraag razendsnel omhoog.

 

Kapitaal en schuldvermindering

Ondanks de razendsnelle groei van Fiets! toonde de boekhouding van de keten een minder fraai beeld toen Colruyt Group in de formule stapte: het bedrijf kampte met een opgestapeld verlies van 20 miljoen euro en een negatief eigen vermogen van 8 miljoen euro. Dat concludeert De Tijd uit de jaarrekening van het bedrijf. 

 

De overnemer pompte in het voorbije jaar meteen bijna tien miljoen euro in de keten "om de groei van Fiets! en zijn expansie te ondersteunen". In november 2019 stopte Colruyt de fietsenverkoper 5,1 miljoen euro bijkomend kapitaal toe, waarna de groep uit Halle bij het begin van de coronacrisis in maart nog eens 4,3 miljoen euro aan schulden kwijtschold. 

 

"Hallucinant" na corona

In het verkorte boekjaar 2019 boekte Fiets! niettemin nog steeds een nettoverlies van 6,8 miljoen euro. De keten profiteerde echter van de enorme vraag naar fietsen na de lockdowns: "De verkoop lag drie, vier, zelfs vijf keer hoger dan ons budget, dat al ambitieus was", zegt formuleverantwoordelijke Wim Teerlynck. Hij noemt die verkoop "hallucinant". Hoewel de storm ondertussen wat gaan liggen is, ligt de verkoop bij Fiets! momenteel nog altijd 30 à 50% boven de verwachtingen. 

 

Ondertussen maakte nieuwe eigenaar Colruyt Group ook operationeel schoon schip bij de keten: de nieuwe eigenaar voerde een enkelvoudig centraal planningssysteem in, introduceerde huismerk Hiron voor elektrische fietsen en zorgde voor de expansie van elf naar veertien winkels, waaronder een vestiging in Gent in hetzelfde pand als Dreamland.