Colruyt Group: omzet stijgt, winst daalt | RetailDetail

Colruyt Group: omzet stijgt, winst daalt

Colruyt Group: omzet stijgt, winst daalt
Foto Colruyt Group

De toegenomen promotiedruk op de Belgische foodretailmarkt weegt op de resultaten van Colruyt Group, zo blijkt uit de halfjaarcijfers. Met de concurrentiepositie van de retailer is niets mis, maar de marges krimpen.

Stijgend marktaandeel

In de eerste helft van het boekjaar 2017-2018 is de vergelijkbare omzet van Colruyt Group gestegen met 3,7% tot meer dan 4,4 miljard euro. Die cijfers houden geen rekening meer met het Franse foodservicebedrijf Pro à Pro, dat door Colruyt begin dit jaar verkocht werd aan Metro. Het marktaandeel van Colruyt Group in België (Colruyt, OKay en Spar) steeg in de eerste jaarhelft met 8 basispunten tot 31,89%.

 

De brutowinstmarge echter daalde van 26,2% naar 25,7% van de omzet. Die daling is te wijten aan de toegenomen prijs- en promodruk in de sector, zegt Colruyt Group: er waren meer promotieacties van concurrenten, waarop Colruyt consequent reageerde met prijsdalingen. “Het enseigne Colruyt garandeert haar klanten voor elk product op elk moment de laagste prijs. Bijgevolg konden sterke aankoopprijsstijgingen van leveranciers slechts in beperkte mate en met vertraging doorgerekend worden”, zo staat er nog in het persbericht. Ook verwijst de retailer naar toenemende grensaankopen als gevolg van de accijnsverhoging voor alcohol, en naar een stijgend aandeel van eigen merken.

 

Colruyt Group doet inspanningen om de kosten onder controle te houden, maar terzelfdertijd blijft het bedrijf onverminderd investeren in medewerkers, efficiëntie, duurzaamheid en veranderingsprojecten, met een lange termijnvisie. De netto operationele kosten bedroegen 17,8% van de omzet in 2017/18 (17,9% vorig jaar).

 

Online aandeel stijgt

De omzet van de detailhandelsactiviteit steeg met 3,2% tot 3,683 miljard euro. Retail vertegenwoordigde 82,6% van de geconsolideerde omzet. De omzet van de Colruyt-winkels in België en Luxemburg steeg met 1,9% dankzij verkoopprijsinflatie en volumegroei. Colruyt blijft inzetten op winkeluitbreidingen en -vernieuwingen. In het eerste semester van 2017/18 werden zeven winkels omgebouwd naar het vernieuwde winkelconcept en kregen 29 winkels de nieuwe ‘look & feel’. De uitrol van de vernieuwde winkelinrichtingen zit op schema en zal tegen eind 2017 afgerond zijn.

 

OKay, Bio-Planet en Cru realiseerden een gezamenlijke omzetgroei van meer dan 7% dankzij winkelopeningen, nieuwe klanten en verkoopprijsinflatie. Tijdens de eerste jaarhelft van 2017/18 opende één OKay en twee Bio-Planet winkels de deuren. De gezamenlijke winkelomzet van Dreamland en Dreambaby was 7,3% hoger dan vorig jaar. Het aandeel van de online verkopen in de totale omzet is verder toegenomen. De groothandelsomzet is met 0,9% gestegen tot 391 miljoen euro. De Spar Colruyt Group-winkels realiseerden een meer dan gemiddelde omzetgroei en een rentabiliteit die tot de beste van de markt behoort.

 

Colruyt Group blijft voorzichtig in zijn vooruitzichten: de groep voorziet op korte termijn geen significante herneming van het economische klimaat voor de consument in België en Frankrijk en herbevestigt “dat ze alle nodige maatregelen blijft nemen opdat het nettoresultaat van het volledige boekjaar 2017/18 het vergelijkbare nettoresultaat van vorig boekjaar (348 miljoen euro) zo dicht mogelijk zal benaderen.”

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Google investeert 550 miljoen dollar in JD.com

18/06/2018

Niemand wil de trein missen in de snel groeiende Aziatische markt. Ook Google heeft dat begrepen: de Amerikanen nemen een participatie in JD.com, de grote concurrent van Alibaba.

28 juni: The Future of Shopping-tafelgesprek met Wouter Kolk (Albert Heijn)

15/06/2018

Op 28 juni voert Albert Heijn-CEO Wouter Kolk een exclusief tafelgesprek over de toekomst van het winkelen met Jorg Snoeck en Pauline Neerman, auteurs van het boek 'The Future of Shopping', in boekhandel Scheltema in Amsterdam.

Coolblue haalt 311 miljoen euro Belgische omzet

15/06/2018

De Nederlandse elektronicaretailer Coolblue realiseerde vorig jaar in België een recordomzet van 311 miljoen euro. Het bedrijf maakt ook bekend nieuwe, lokale depots te openen voor de uitrol van witgoed in Wallonië. 

Bol.com rolt herhaalservice Bespaar Continu online uit

15/06/2018

Bol.com lanceert herhaalservice Bespaar Continu op de website. Vergelijkbaar met Amazon Prime, bezorgt de dienst vaste commodity-producten die mensen altijd in huis willen hebben tegen kortingen.

Acht inzichten die we onthouden van het Trade & Shopper Marketing Congress

14/06/2018

Niks dan enthousiaste reacties noteerden we op het Trade & Shopper Marketing Congress van RetailDetail en LD&Co. De grote bereidheid van sprekers en deelnemers om onderling inzichten uit te wisselen was opmerkelijk. Wat we onthielden?

Ludo Bijvoet is nieuwe topman Blokker

14/06/2018

Het management van Blokker is weer compleet: Ludo Bijvoet - vandaag topman van Xenos - heeft vanaf 1 juli de leiding bij de winkelketen in moeilijkheden, Frank Cocx wordt financieel directeur. Linda Keijzer gaat Xenos leiden.