Comeos en Brussel slaan handen in elkaar rond CO2-uitstoot | RetailDetail

Comeos en Brussel slaan handen in elkaar rond CO2-uitstoot

Comeos en Brussel slaan handen in elkaar rond CO2-uitstoot

Comeos, Engie en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest gaan samenwerken om de uitstoot van CO2 in de retailsector met 120.000 ton te verlagen. Daarvoor gaan ze zonne-energie en energie-efficiëntie promoten bij bedrijven in de sector.

Zonnepanelen op winkeldaken

“Geïnspireerd door de middelen die het Brussels Gewest heeft voorzien, engageert de handelssector zich sterk in de energietransitie en wenst het zijn ecologische voetafdruk te verkleinen. De sector heeft Engie als partner gekozen om zich hierin te laten adviseren en te begeleiden. Hun samenwerking heeft als doel zonne-energie alsook de meest adequate oplossingen inzake energie-efficiëntie onder de leden van Comeos te promoten”, staat te lezen in een persbericht.

 

Voor het aanleggen van de zonnepanelen wordt gedacht aan de daken van de winkels die zijn aangesloten bij Comeos. Die 2.800 winkels hebben samen een oppervlakte van 350 hectare ter beschikking, goed voor een capaciteit van 300 tot 350 MWp. Op het dak van Decathlon in Evere liggen er zo al 10.000 m² aan zonnepanelen.

 

“Onze winkels hebben een groot dakoppervlakte en zijn dus bijzonder geschikt voor de aanleg van zonnepanelen. Indien we het geheel van deze capaciteit in Brussel zouden benutten bijvoorbeeld, dan kunnen we het equivalent produceren van het elektrisch verbruik van alle huishoudens in Watermaal-Bosvoorde”, aldus Dominique Michel, CEO van Comeos.

 

85.000 gezinnen

Als de verschillende partijen in hun opzet slagen, dan betekent dat een energieproductie die gelijk is aan het verbruik van ongeveer 85.000 gezinnen. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wil tegen 2025 zijn CO2-uitstoot met 30% terugdringen en mikt op een verdubbeling van de productie van hernieuwbare energie tegen 2020.

 

“De productie van zonne-energie is niet enkel een voordeel voor ons milieu en het behoud van ons klimaat, maar ook een echte opportuniteit voor de economie. Ik ben enorm blij om vast te stellen dat de retailsector op basis van de middelen die ontwikkeld werden door het Gewest, de gelegenheid heeft aangegrepen om echte besparingen te realiseren op de energiefactuur en tegelijkertijd haar ecologische voetafdruk te verkleinen,” verklaart Brussels Minister van Milieu Céline Fremault.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Dieprood Galeria Kaufhof (en Inno) vestigt alle hoop op fusie

20/07/2018

Galeria Kaufhof (waar ook Galeria Inno toe behoort) zit diep in de rode cijfers: het verlies zou er oplopen tot zo'n 30 miljoen euro. Een fusie tussen Karstadt en Galeria Kaufhof moet volgens eigenaar Hudson's Bay heil brengen.

Burberry ziet 100 miljoen euro in rook opgaan

20/07/2018

Niet iedereen ziet de noodzaak van duurzaamheid in: het Britse modemerk Burberry stookte vorig jaar voor meer dan dertig miljoen euro aan merkproducten op "om te vermijden dat ze in verkeerde handen zouden vallen".

Een mooiere en energiezuinigere winkel zonder investering

18/07/2018

(publireportage) Wilt u al uw winkelfilialen voorzien van LED-verlichting? Maar ziet u op tegen het gedoe, om van de forse investering nog maar te zwijgen? Maxeda kiest daarom voor Light as a Service voor hun Brico en Praxis winkels en bespaart tot wel 70% aan energie.

Walmart en Microsoft bundelen krachten tegen Amazon

18/07/2018

Walmart is de grootste retailconcurrent van Amazon en Microsoft is de belangrijkste rivaal voor Amazons clouddiensten. Beide bedrijven proberen de internetreus nu wat meer tegenwind te geven met een strategisch partnerschap voor vijf jaar.

Retailhub x Living Tomorrow: Nieuwe innovatieworkshops op maat

17/07/2018

Wat worden de megatrends van morgen en hoe ziet je strategie er best uit? Neem een frisse innovatiestart met de workshops van retailhub en Living Tomorrow: een gezonde mix van plezier, ontspanning en topeducatie op maat van je bedrijf.

Aldi zet in op hernieuwbare energie

17/07/2018

Aldi Nord publiceerde zopas een ambitieus internationaal klimaatbeleid: de retailer wil de uitstoot van broeikasgassen met 40% terugdringen tegen 2021 en onthult in zijn tweede duurzaamheidsrapport enkele sprekende cijfers.