Consolidatie bij Amerikaanse ketens in strijd tegen Amazon | RetailDetail

Consolidatie bij Amerikaanse ketens in strijd tegen Amazon

Consolidatie bij Amerikaanse ketens in strijd tegen Amazon
Shutterstock

De Amerikaanse retailer Albertsons heeft zijn sectorgenoot Rite Aid overgenomen, nadat die laatste eerder ook al een flink aantal winkels verkocht had aan Walgreens. De overnames zijn vooral een reactie op de opmars van Amazon en andere online spelers.

 

83 miljard dollar omzet

Rite Aid stond een tijd geleden al dicht bij een volledige overname door winkelketen Walgreens, maar die fusie werd tegengehouden door de Amerikaanse mededingingsautoriteit. Walgreens moest zich daarom tevredenstellen met 1900 van de 4600 vestigingen van Rite Aid. De overige 2700 winkels worden nu dus overgenomen door Albertsons.

 

De Albertsons-groep is gekend van de gelijknamige supermarktketen, maar is daarnaast ook nog eigenaar van negentien andere winkelketens, waaronder Safeway. In het nieuwe fusiebedrijf krijgt Albertsons 71% van de aandelen in handen, terwijl de rest verdeeld wordt onder de investeerders van Rite Aid. Het nieuwe bedrijf heeft een marktwaarde van ongeveer 24 miljard dollar (net geen 20 miljard euro) en een omzet van 83 miljard dollar (67 miljard euro). De fusie moet er ook voor zorgen dat er tot 375 miljoen dollar (300 miljoen euro) per jaar kan bespaard worden.

 

Schaalgrootte

Bij beide bedrijven klinkt het dat een fusie de beste manier is om te strijden tegen de groeiende online markt en dan vooral tegen Amazon, schrijft The Wall Street Journal. Amazon is immers ook steeds meer aanwezig op de fysieke markt, waardoor schaalgrootte voor andere ketens alsmaar belangrijker wordt. De groep zal samen 4900 winkels en nog eens 4300 apotheken bevatten.

 

Door de overname van Rite Aid komt Albertsons ook voor het eerst op de aandelenbeurs terecht. Het wilde in 2015 al naar de beurs trekken, maar dat plan viel toen in duigen. Nu neemt het gewoon de notering van Rite Aid op de Amerikaanse beurs over.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Bod op Yoox Net-a-Porter goedgekeurd door mededingingsautoriteit

16/03/2018

De Italiaanse mededingingsautoriteit heeft de mogelijke overname van Yoox Net-a-Porter door het Zwitserse Richemont goedgekeurd. Als het volledige bod wordt aanvaard, dan heeft het een waarde van 2,7 miljard euro.

Délifrance vervoegt het portfolio van FFC

15/03/2018

De voorbereidingen voor de overname van Délifrance Benelux door het Nederlandse Franchise Friendly Concepts zijn in volle gang. Vanaf 1 april neemt de franchiseorganisatie de masterfranchise van de Franse broodjesketen in de Benelux in beheer.

350.000 stuks namaakspeelgoed in beslag genomen

15/03/2018

De Cel Namaak van de FOD Economie heeft vorig jaar 350.000 stuks namaakspeelgoed in beslag genomen tijdens een grootscheepse actie. Dat maakte Kris Peeters bekend naar aanleiding van de tiende verjaardag van de bewuste cel.

Ombudsman voor de Handel lost 85% van de klachten op

15/03/2018

Half mei vorig jaar ging de Ombudsman voor de Handel officieel van start in ons land. Tot en met 31 december kreeg de dienst 541 klachten binnen. Voor 231 daarvan was de Ombudsman bevoegd en in 85% van die klachten kwam er een oplossing uit de bus.

Boeken dicht voor Toys ‘R’ Us

15/03/2018

Het finale einde is nu wel heel dichtbij voor de gewezen speelgoedgrootheid Toys “R” Us. Nadat eerder al de doodsklokken luidden over de 100 Britse winkels, gaan nu ook de meer dan 700 Amerikaanse winkels hun deuren sluiten.

Unilever kiest voor Rotterdam

15/03/2018

Wat al een tijdje in de lucht hing, is nu officieel bevestigd: Unilever vestigt zijn hoofdkantoor in Rotterdam. De raad van bestuur van de voedings- en wasmiddelenreus heeft na bijna een jaar de knoop doorgehakt.

Back to top