Consolidatie bij Amerikaanse ketens in strijd tegen Amazon | RetailDetail

Consolidatie bij Amerikaanse ketens in strijd tegen Amazon

Consolidatie bij Amerikaanse ketens in strijd tegen Amazon
Shutterstock

De Amerikaanse retailer Albertsons heeft zijn sectorgenoot Rite Aid overgenomen, nadat die laatste eerder ook al een flink aantal winkels verkocht had aan Walgreens. De overnames zijn vooral een reactie op de opmars van Amazon en andere online spelers.

 

83 miljard dollar omzet

Rite Aid stond een tijd geleden al dicht bij een volledige overname door winkelketen Walgreens, maar die fusie werd tegengehouden door de Amerikaanse mededingingsautoriteit. Walgreens moest zich daarom tevredenstellen met 1900 van de 4600 vestigingen van Rite Aid. De overige 2700 winkels worden nu dus overgenomen door Albertsons.

 

De Albertsons-groep is gekend van de gelijknamige supermarktketen, maar is daarnaast ook nog eigenaar van negentien andere winkelketens, waaronder Safeway. In het nieuwe fusiebedrijf krijgt Albertsons 71% van de aandelen in handen, terwijl de rest verdeeld wordt onder de investeerders van Rite Aid. Het nieuwe bedrijf heeft een marktwaarde van ongeveer 24 miljard dollar (net geen 20 miljard euro) en een omzet van 83 miljard dollar (67 miljard euro). De fusie moet er ook voor zorgen dat er tot 375 miljoen dollar (300 miljoen euro) per jaar kan bespaard worden.

 

Schaalgrootte

Bij beide bedrijven klinkt het dat een fusie de beste manier is om te strijden tegen de groeiende online markt en dan vooral tegen Amazon, schrijft The Wall Street Journal. Amazon is immers ook steeds meer aanwezig op de fysieke markt, waardoor schaalgrootte voor andere ketens alsmaar belangrijker wordt. De groep zal samen 4900 winkels en nog eens 4300 apotheken bevatten.

 

Door de overname van Rite Aid komt Albertsons ook voor het eerst op de aandelenbeurs terecht. Het wilde in 2015 al naar de beurs trekken, maar dat plan viel toen in duigen. Nu neemt het gewoon de notering van Rite Aid op de Amerikaanse beurs over.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Google investeert 550 miljoen dollar in JD.com

18/06/2018

Niemand wil de trein missen in de snel groeiende Aziatische markt. Ook Google heeft dat begrepen: de Amerikanen nemen een participatie in JD.com, de grote concurrent van Alibaba.

28 juni: The Future of Shopping-tafelgesprek met Wouter Kolk (Albert Heijn)

15/06/2018

Op 28 juni voert Albert Heijn-CEO Wouter Kolk een exclusief tafelgesprek over de toekomst van het winkelen met Jorg Snoeck en Pauline Neerman, auteurs van het boek 'The Future of Shopping', in boekhandel Scheltema in Amsterdam.

Bol.com rolt herhaalservice Bespaar Continu online uit

15/06/2018

Bol.com lanceert herhaalservice Bespaar Continu op de website. Vergelijkbaar met Amazon Prime, bezorgt de dienst vaste commodity-producten die mensen altijd in huis willen hebben tegen kortingen.

Acht inzichten die we onthouden van het Trade & Shopper Marketing Congress

14/06/2018

Niks dan enthousiaste reacties noteerden we op het Trade & Shopper Marketing Congress van RetailDetail en LD&Co. De grote bereidheid van sprekers en deelnemers om onderling inzichten uit te wisselen was opmerkelijk. Wat we onthielden?

Group Puig neemt meerderheidsparticipatie in Dries Van Noten

14/06/2018

Het Belgische 'Dries Van Noten', een van de laatste onafhankelijke modehuizen, komt in Spaanse handen. De 60-jarige ontwerper verkocht de meerderheid van de aandelen van zijn bedrijf aan Group Puig.

Ludo Bijvoet is nieuwe topman Blokker

14/06/2018

Het management van Blokker is weer compleet: Ludo Bijvoet - vandaag topman van Xenos - heeft vanaf 1 juli de leiding bij de winkelketen in moeilijkheden, Frank Cocx wordt financieel directeur. Linda Keijzer gaat Xenos leiden.