Consumentenvertrouwen voor het eerst omhoog in 2016 | RetailDetail

Consumentenvertrouwen voor het eerst omhoog in 2016

Consumentenvertrouwen voor het eerst omhoog in 2016

De afkalving van het Belgische consumentenvertrouwen is gestopt: voor het eerst in zeven maanden tekende de Nationale Bank een verbetering op. De vooruitgang is vooral het gevolg van minder pessimistische vooruitzichten inzake werkloosheid.

Negatieve reeks wordt afgebroken

Globaal zit de indicator van de nationale bank nu op -6 punten, tegenover -8 in mei. Dat was meteen het laagste peil sinds oktober 2015. De versteviging van het consumentenvertrouwen is voornamelijk toe te schrijven aan minder pessimistische vooruitzichten van de consumenten ten aanzien van de werkloosheid in België. Voorts verwachten de Belgen ook een lichte verbetering van hun financiële mogelijkheden. Daar tegenover staat dan weer dat ze verwachten aanzienlijk minder te kunnen sparen.

 

De meting van het consumentenvertrouwen is gebaseerd op een enquête die de Nationale Bank maandelijks afneemt bij een wisselend panel van 1.850 gezinnen. Hen wordt gevraagd hoe ze de evolutie van de economie en van de werkloosheid inschatten. Voorts wordt gepeild naar hun verwachtingen voor hun persoonlijke financiële situatie en hun spaarvermogen. Dit alles wordt vervolgens samengevat in één cijfer.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Retailsector eist maatregelen tegen territoriale leveringsbeperkingen

23/05/2018

Grote leveranciers misbruiken hun dominante positie om retailers te dwingen zich enkel te bevoorraden in het land waar ze actief zijn, blijkt uit een nieuwe Benelux-studie. Zo houden ze internationale prijsverschillen in stand.

Decathlon opent dertigste winkel in Nijvel

23/05/2018

Decathlon opent zijn dertigste Belgische vestiging in het winkelcentrum Shopping Nivelles in Nijvel. In september opent de winkel de deuren, maar in afwachting daarvan is er een tijdelijke digitale Connect-shop voor online bestellingen.

“Data geven de controle terug aan trade marketeers”

23/05/2018

Voor merkfabrikanten is het een hele klus om assortimenten, prijzen en promoties in hun categorie te monitoren bij offline en online retailers. De Belgische startup Daltix verzamelt deze vitale informatie automatisch in overzichtelijke dashboards.

Shop for Geek ziet potentieel voor 25 winkels

22/05/2018

Na recente openingen in Aalst en Namen staat de teller al op dertien winkels voor Shop for Geek, de winkelformule voor gadgets en merchandisingartikelen. Dat moeten er snel een 25-tal worden. De retailer pakt nu ook de Franse markt aan.

Eigenaar 3i wil Action toch voor zichzelf houden

22/05/2018

Investeerder 3i wil Action dan toch helemaal houden. Hoewel de eigenaar van de discountketen vorige week liet uitschijnen een koper te zoeken voor een deel van zijn participatie in Action, ontkent 3i dat nu.

Marks & Spencer haalt het mes boven: 100 winkels dicht

22/05/2018

De Britse retailer wil ingrijpend herstructureren. De komende vier jaar moeten niet 60, maar wel 100 Britse winkels de deuren sluiten. “Noodzakelijk om de toekomst veilig te stellen”, klinkt het.