Coronacrisis kost Galeries Lafayette een miljard euro

Foto: andersphoto / Shutterstock.com

Hoewel de Franse warenhuizen sinds 29 mei weer open zijn, blijft het nog erg kalm bij Galeries Lafayette. De coronacrisis zal de iconische warenhuisgroep in totaal meer dan een miljard euro kosten. De groep vraagt dan ook staatssteun aan.

 

Helft omzet van toeristen

Galeries Lafayette moest door de lockdown de deuren sluiten van zijn bijna zestig Franse warenhuizen. Hoewel een kleinere vestiging aan de Champs Elysées, met ongeveer een tiende van de oppervlakte van het bekende warenhuis op de Boulevard Hausmann, al op 11 mei opnieuw open mocht, was het voor de rest wachten tot 29 mei. 


Maar ook nu blijft het stil: sinds de heropening is het aantal bezoekers met zo’n 20% gedaald en is de omzet sterk teruggevallen door de afwezigheid van buitenlandse toeristen. In de vestiging aan de Boulevard Hausmann komt bijvoorbeeld meer dan de helft van de omzet normaal van buitenlandse shoppers, zegt CEO Nicolas Houzé aan de Franse radiozender BFM Business radio.

 

300 miljoen euro staatsgarantie

De openingstijden zijn momenteel nog beperkt en in Parijs hebben andere grote retailers hun winkels zelfs nog niet heropend, waaronder de Apple Store aan de Champs Elysées. “Internationale klanten kunnen nog tot het einde van het jaar of langer ontbreken en dat zal zwaar wegen”, aldus Houzé. In totaal zal Galeries Lafayette naar schatting minstens een miljard euro aan inkomsten mislopen door de coronacrisis.


De warenhuisketen vraagt daarom staatssteun aan, in de vorm van 300 miljoen euro aan leningen met overheidsgaranties. Galeries Lafayette is daartoe ook al in gesprek met banken.