Coronaversoepelingen: vrij en blij winkelen mag weer

Shutterstock

Winkelen mag weer zo lang en met zoveel als de shopper maar wil, heeft het Overlegcomité vandaag bevestigd. In Nederland hoeven ook mondmaskers niet meer, in Frankrijk nog wel.

 

Alleen mondkapjes blijven

Zoals eerder al aangekondigd, vallen de coronabeperkingen in de detailhandel weg. Er is geen limiet meer op duur noch op het aantal mensen dat samen mag gaan winkelen. Wel blijft het dragen van een mondmasker binnen verplicht. Dat heeft het Overlegcomité vandaag voor België bepaald. 


Nieuwe versoepelingen zijn er dit keer vooral voor de horeca: al vanaf 27 juni mag de horeca openblijven tot 1 uur ’s nachts. Vanaf dat moment mogen ook acht mensen aan eenzelfde tafel mogen zitten, in tegenstelling tot vier personen nu. Oorspronkelijk zou dat pas vanaf 1 juli het geval zijn, maar de versoepelingen zijn – wellicht niet toevallig – vervroegd naar de dag waarop de Rode Duivels de achtste finale op het EK spelen.


Ook nachtwinkels mogen tot 1 uur open blijven. Er geldt niet langer een beperking op het aantal gasten op huwelijksfeesten - maar dansen mag nog niet. Evenementen kunnen binnen met 2.000 toeschouwers. Ook dit zal wellicht een stimulans vormen voor de handel.


Ondertussen versoepelen ook de buurlanden. In Nederland hoeven mondkapjes vanaf 26 juni niet meer, naar alle waarschijnlijkheid ook niet in winkels. Vrijdagavond wordt daar definitief uitsluitsel over gegeven door de overheid. Andere regels blijven er weliswaar strenger: de horeca moet om middernacht dicht en mag maximaal 100 mensen ontvangen. In Frankrijk is de regelgeving rond mondmaskers donderdag al versoepeld, al blijven ze verplicht in onder andere winkels en op markten. De avondklok gaat er zondag op de schop.