Coronavirus bedreigt luxegroep Kering

Coronavirus bedreigt luxegroep Kering
Shutterstock.com

Luxeconcern Kering, eigenaar van onder meer Gucci en Yves Saint Laurent, heeft andermaal een jaar van sterke groei achter de rug. De precaire situatie in China bezorgt de Franse groep wel heel wat kopzorgen.

 

Boete

Kering realiseerde een omzetstijging van 16,2% naar 15,88 miljard euro. Op vergelijkbare basis was er een groei van 13,3%. De groep zag de omzet in alle regio’s toenemen, maar Azië blijft toch de groeimotor bij uitstek (+20,4%). De online opbrengsten stegen met meer dan 22%.

 

Het operationeel resultaat nam met bijna een vijfde toe tot 4,77 miljard euro. Analisten hadden 4,73 miljard vooropgesteld, schrijft de Financial Times. Toch zakte de nettowinst met 37,4%: in Italië moest Kering een zware boete van 1,25 miljard euro betalen na een dispuut met de fiscus.

 

Corona

Gezien de onzekere situatie in China plakt het bedrijf geen exacte cijfers op de verwachtingen voor komend jaar, maar het concern verklaarde dat het "vertrouwen blijft hebben" in zijn groeipotentieel op middellange en lange termijn. Topman François-Henri Pinault zei dat het onmogelijk is om de impact van de coronacrisis in te schatten: "Ik wil niet gissen... maar we verwachten dat de dingen snel weer normaal zullen zijn zodra de noodsituatie voorbij is. We willen klaar zijn wanneer het herstel begint."

 

Kering heeft al verschillende maatregelen genomen sinds het uitbreken van de crisis, zoals Chinese voorraden opnieuw toewijzen aan andere regio’s en productlanceringen herzien. Zowat de helft van de Chinese filialen van het luxeconcern zijn voorlopig gesloten, terwijl andere er beperkte openingsuren op nahouden.