Coronavirus liveblog: wat beweegt er (niet meer) over de grenzen?

Archieffoto: lange rijen klanten in winkels (in dit geval, Kiev)
Foto: Godlikeart / Shutterstock.com

Het coronavirus grijpt wereldwijd om zich heen, dus starten we een derde dag van onze liveblog op. 

 

 HOOFDPUNTEN

  • In Nederland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten sluiten steeds meer ketens de deuren, zonder dat ze daartoe verplicht zijn. Een lijst voor Nederland staat in een apart artikel.

  • Enkele Amerikaanse staten willen (veel) verder gaan dan wat Trump hen verplicht en sluiten alle overdekte winkelcentra.

 

LIVEBLOG

17:30: Daarmee sluiten we onze liveblog af voor vandaag. Tot morgen!

15:46: Delhaize breidt zijn coronamaatregelen uit. Naast prioriteit voor ouderen tussen 8u en 9u, zal er de hele dag voorrang gegeven worden aan ziekenhuispersoneel en politiemensen. Er komen ook maatregelen om hamsteren tegen te gaan, meldt de retailer in een persbericht. Wat nog verandert: er komt plexiglas aan de kassa's, stickers op de vloer, alle winkelmandjes verdwijnen, bol.com-afhaalpunten gaan dicht en bonnen worden tijdelijk niet meer aanvaard. Ook vervalt de langere avondopening op vrijdag.

14:43: Colruyt gaat samenwerken met het UZ Leuven en het UVC Brugmann om voedingsaankopen van ziekenhuispersoneel te leveren op de werkplek. Het stadsbestuur van Leuven had eerder zorgpersoneel al aparte voorrangspasjes gegeven voor in supermarkten.

14:10: Ook Jumbo bevestigt nu dat ze 's ochtens zestigplussers voorrang gaan geven in hun winkels. Dat was al zo bij enkele zelfstandige winkels van de keten. In België was Delhaize daar al eerder mee begonnen, nog eerder kwam het op bij Carrefour (Frankrijk) en Woolworths (Australië).

14:02: De Zweedse modereus H&M sluit nu ook in Nederland al zijn winkels. Tot een algemene winkelsluiting in Nederland is het echter nog steeds niet gekomen. 

13:14: In enkele landen, zoals België en het Verenigd Koninkrijk, waarschuwen voedselbanken dat zijzelf en veel kansarmen geen toegang meer hebben tot basisproducten. Die worden nu immers allemaal "opgehamsterd". De oproep is duidelijk en unaniem: doe dat nou niet...

12:45: De Belgische krantenwinkels volgen de kappers: ook zij zijn gelabeld als "essentieel" en worden dus niet gedwongen om te sluiten. Dat willen ze nu echter wél, door het toegenomen risico voor de werknemers en de bijna compleet weggevallen trafiek aan klanten.

11:58: In een poging om café-uitbaters een hart onder de riem te steken, lanceert brouwerij Alken-Maes "Café Solidair". Klanten betalen nu al hun pintjes, die ze dan later kunnen opdrinken als de cafés weer opengaan. De betrokken zaken zouden zo wat meer financiële ademruimte krijgen in deze moeilijke tijden, klinkt het in Mechelen. 

11:33: Om de druk op de Nederlandse supermarkten te verlichten, stellen foodgroothandels als Makro en Sligro hun vestigingen open voor gewone consumenten. Dat meldt De Telegraaf.

11:03: Ook de Belgische keten ICI Paris XL sluit in Nederland al zijn winkels. We hebben inmiddels een lijst aangelegd van alle ketens die vrijwillig de deuren van hun Nederlandse winkels sluiten.

10:25: Niet alleen in België en Nederland wordt gehamsterd. In Engeland willen zo veel mensen de supermarkten plunderen, dat er lange files staan om de parkings op te rijden - soms zelfs tot op de snelweg.

09:42: In Nederland sluiten onder andere VanHaren (142 schoenenwinkels) en Dille & Kamille de deuren. 

09:31: Bpost schort alle verzendingen buiten Europa op, meldt het bedrijf in een persbericht. Dat wijten de posterijen aan een gebrek aan vluchten.

09:23: Aveve gaat zich tijdelijk volop richten op voeding. Zo zouden de winkels toch open kunnen blijven.

09:22: Vier Amerikaanse staten (Connecticut, New Jersey, New York en Pennsylvania) gaan alle indoor winkelcentra sluiten vanaf 20u. Ook overdekte pretparken en bowlingzalen moeten dicht.

09:19: Ikea sluit nu ook al zijn Amerikaanse winkels. In België gaat ook de webshop dicht.

09:18: Warenhuisketen Selfridges en goededoelenketen Oxfam sluiten al hun Britse winkels. Harrods beperkt zijn openingsuren.

09:16: Ook Carrefour geeft nu voorrang aan zorgpersoneel en 65-plussers, meldt de keten in een persbericht.

09:15: Goeiemorgen! Door de toevloed aan (vooral buitenlands) nieuws over de coronacrisis, halen we voor een derde keer de liveblog boven.

Tags: