Daniel Zhang nieuwe topman Alibaba

Genoeg retailgeld verdiend: Alibaba-oprichter Jack Ma treedt volgend jaar, precies op de twintigste verjaardag van zijn bedrijf, terug omdat hij zich wil wijden aan de verbetering van het onderwijs. 

 

Pupil neemt (weer) over

De ex-leraar Engels keert zo terug naar zijn eerste roeping. Ook zijn afscheid ziet hij in dat kader: "Leraren willen altijd dat hun studenten hen overtreffen, dus wat ik moet doen is jongere medewerkers met meer talent de leidende rollen laten overnemen", schrijft Ma in een mededeling aan klanten, medewerkers en aandeelhouders. Hij geeft ook aan dat "geen enkel bedrijf kan blijven teren op zijn stichters. Door de fysieke limieten aan mensen kan niemand zulke verantwoordelijkheden blijven opnemen." 

 

Ma geeft de fakkel door aan huidig CEO Daniel Zhang (die die rol in 2013 al van Ma overnam) en noemt zijn opvolger "een supertalent met gevoel voor zaken en een vastberaden leiding. Hij werd dan ook terecht uitgeroepen tot beste CEO van China in 2018." Eerdere berichten hadden het over een onmiddellijk vertrek van Ma, maar dat is inmiddels ontkend: de huidige bestuursvoorzitter blijft nog tot eind 2019. Zo wil hij helpen de overgang zo rimpelloos mogelijk te laten verlopen. 

 

"Dromen doen uitkomen"

Ma richtte Alibaba in 1999 op en maakte het tot een van de grootste retailers van de wereld, met een omzet van meer dan 35 miljard euro in het boekjaar 2018 (dat op 31 maart afliep).  In 2013 deed hij al een stapje terug en legde hij zijn functie van algemeen directeur van Alibaba neer, maar hij bleef wel aan als voorzitter van de raad van bestuur. Critici wijzen erop dat Ma Alibaba zou verlaten op het moment dat het bedrijf te lijden heeft onder een heleboel factoren als de handelsoorlog met de Verenigde Staten en de toenemende greep die de Chinese overheid op de economie en het internet zoekt. 

 

Met een geschat vermogen van 35 miljard euro is Ma vermoedelijk de rijkste man van China. Daarvan wil hij nu dus een deel in onderwijs gaan steken: "wat me verheugt, want dat is waar ik echt van hou. De wereld is groot en ik ben nog jong (Ma is 53, red.): ik wil dus nog nieuwe dingen proberen... want wat als ik nog nieuwe dromen kan realiseren?"